Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Out of Eden Learn - Εισαγωγή

Η τάξη μας φέτος είχε τη χαρά να συμμετάσχει σ' ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό ταξίδι, το Out of Eden Learn.  Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί πρωτοβουλία του Project Zero, του ερευνητικού κέντρου της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, σε συνεργασία με τον κάτοχο δύο βραβείων Pulitzer ανθρωπολόγο-δημοσιογράφο & βασικό συνεργάτη του National Geographic, Paul Salopek. 


Μέσω του Out of Eden Learn, μαθητές απ' όλον τον κόσμο εμπλέκονται ψηφιακά στο επικό ταξίδι που πραγματοποιεί ο Paul Salopek με τα πόδια, ακολουθώντας τα χνάρια των μακρινών μας προγόνων σε μία 7ετή Οδύσσεια 21.000 μιλίων. "Κατά τη διάρκεια του προγράμματος δίνεται η ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσα από καινοτόμες συμμετοχικές μεθόδους, να διερευνήσουν τον τόπο τους, τη γειτονιά τους, να εξετάσουν κριτικά ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα και να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο οι ζωές τους εντάσσονται σε ένα παγκόσμιο κοινωνικό, πολιτισμικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο. 


Παράλληλα, μέσα από τη συμμετοχή τους στην ψηφιακή κοινότητα του προγράμματος, έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τις ιδέες τους και να αλληλεπιδράσουν με σχολεία από όλο τον πλανήτη αξιοποιώντας την τεχνολογία και τις δεξιότητες του 21ου αιώνα ως εφαλτήριο για μια νοηματοδοτημένη μάθηση που θα τους καταστήσει ενεργούς, «παγκόσμιους πολίτες» με οράματα, ικανότητες και αξίες που θα τους βοηθούν να διαπραγματεύονται και να σχεδιάζουν ατομικά και συλλογικά τους κοινωνικούς όρους της αειφορίας προσδιορίζοντας αυτόνομα το παρόν τους και επαγρυπνώντας για το μέλλον των γενεών που θα έλθουν".*


Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής έχουν αλλοιώσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας κι έτσι βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι η 'ελάττωση ταχύτητας' ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να παρατηρήσουν προσεκτικά τον κόσμο γύρω τους και να ακούσουν με προσοχή τους άλλους, ν' ανταλλάξουν ιστορίες για τον τόπο τους, τους ανθρώπους και τον εαυτό τους αλλά και να σκεφθούν και να κατανοήσουν με ποιο τρόπο οι δικές τους ζωές εντάσσονται σε ευρύτερες ανθρώπινες ιστορίες.


Κάθε τάξη που συμμετέχει στο πρόγραμμα εντάσσεται σε μία ομάδα ομηλίκων Walking Party που αποτελείται από 7-8 σχολικές ομάδες από διάφορα μέρη του πλανήτη. Κάθε walking party είναι κλειστό καθώς μόνο τα μέλη του μπορούν να δουν τις εργασίες των υπολοίπων στην εκπαιδευτική πλατφόρμα και ν΄ανταλλάξουν σχόλια και απόψεις.
Ανά 15ήμερο αναρτάται στην πλατφόρμα οπτικο-ακουστικό υλικό από το ταξίδι του Paul Salopek, το οποίο αποτελεί και το έναυσμα για τις 'αποστολές' των μαθητών. Δεν υπάρχει πίεση χρόνου, καθώς οι 'αποστολές' ενσωματώνονται στο υπάρχον πρόγραμμα της τάξης και γίνονται με τον ρυθμό των παιδιών. 


Οι δραστηριότητες του προγράμματος γίνονται μέσα στην τάξη ή στον αύλειο χώρο του σχολείου εντός σχολικού ωραρίου, η συνεργασία με τους γονείς όταν είναι εφικτή είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη κι οι εργασίες των παιδιών που είναι πάντα ομαδικές, αφού ψηφιοποιηθούν αναρτώνται στην πλατφόρμα στα αγγλικά και παραμένουν στην τάξη ως σημείο αναφοράς. Τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσουμε εργασίες από τις δικές μας αποστολές στον υπέροχο κόσμο του Out of Eden Learn.

Έχει δημιουργηθεί επίσημη σελίδα στο facebook για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το πρόγραμμα αυτό, στην οποία μπορείτε να βρείτε εργασίες των νηπιαγωγείων που συμμετέχουν, υποστηρικτικό υλικό και πληροφορίες για την εκπαιδευτική κοινότητα. Μπορείτε να μας βρείτε στο: 


Out of Eden Learn Teachers of Greece


αλλά και να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

ooelteachersofgreece@gmail.com



*Το κείμενο προέρχεται από την περίληψη του προγράμματος για την επίσημη παρουσίασή του στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2/12 στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. 

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εξαιρετική συνάδελφο Κυριακή Μέλλιου του 4ου Ν/Γ Πειραιά, η οποία ταξιδεύει στο Out of Eden Learn για 3η συνεχή χρονιά με αγάπη και μεράκι. Χάρη σ' εκείνην  μάθαμε για την εκπαιδευτική αυτή κοινότητα και συμπορευόμαστε πλέον σε αυτό το όμορφο ταξίδι γνώσης κι εμπειριών.

1 σχόλιο:

  1. Σ' ευχαριστώ για την αναφορά Τζένη μου, αλλά το έργο σου είναι τόσο αξιόλογο που μας "ταξιδεύει" από μόνο του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή