Βιβλιοθήκη


Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου ξεκίνησε για μια χρονιά ακόμη στην τάξη μας η λειτουργία της Δανειστικής μας Βιβλιοθήκης.
Κάθε Παρασκευή τα νηπιάκια μας επιλέγουν ένα βιβλίο που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον - μέσα από μία ποικιλία περίπου 80 τίτλων παιδικής λογοτεχνίας διαφόρων θεμάτων - το παίρνουν σπίτι για να το διαβάσουν με την οικογένειά τους και το επιστρέφουν όποια μέρα θέλουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Με την επιστροφή του βιβλίου καλούνται να συμπληρώσουν μία φόρμα αξιολόγησης, ζωγραφίζοντας ό,τι τους άρεσε από το βιβλίο & συζητώντας με τη δασκάλα για τις καλύτερες και τις χειρότερες στιγμές του. 

Η δραστηριότητα της δανειστικής βιβλιοθήκης είναι ιδιαίτερα απαιτητική & πολύπλευρη καθώς τα νήπια συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα στάδια ''γραφειοκρατίας" του δανεισμού: συμπληρώνουν την κάρτα του βιβλίου με το όνομά τους, την τοποθετούν στο ράφι που βρισκόταν το βιβλίο πριν το διαλέξουν & κατά την επιστροφή, πέραν της ζωγραφιάς, έχουν να συμπληρώσουν στο έντυπο τους και τον τίτλο του βιβλίου που επιστρέφουν. Επίσης πρέπει να εντοπίσουν τη σωστή θέση του βιβλίου αυτού στα ράφια [κάνοντας ταύτιση εικόνας και τίτλου & εξασκώντας έτσι τις πρώτες αναγνωστικές τους δεξιότητες] & να του βάλουν στο εσώφυλλο την κάρτα δανεισμού πριν το τοποθετήσουν στη θέση του.

Για πρώτη φορά φέτος, καταφέρνουμε να ενσωματώσουμε και μία ακόμη δραστηριότητα: Παρουσίαση του βιβλίου στους συμμαθητές [ανάπτυξη προφορικού λόγου, ομιλία σε κοινό, δημόσιος λόγος].  Μέχρι στιγμής αυτή η δραστηριότητα δεν ήταν εφικτή διότι χρειάζεται αρκετό χρόνο η κάθε παρουσίαση και τα παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν αρκετά ώστε ν' ακούσουν όλες τις παρουσιάσεις... Η λύση, απλούστατη αλλά ευφυής & δημοκρατικότατη ήρθε από μία συνάδελφο και φίλη:
Κλήρωση! Έτσι, κάθε Παρασκευή πρωί, πριν αρχίσουν τα παιδιά τη διαδικασία επιλογής καινούριου βιβλίου, μαζευόμαστε στην γωνιά της ομάδας & ο υπεύθυνος κληρώνει τον "τυχερό Ομιλητή της ημέρας" ο οποίος παίρνει τη θέση του δασκάλου & παρουσιάζει σε όλους το βιβλίο που διάβασε. 
Πρώτη ομιλήτρια κληρώθηκε η Βιργινία, η οποία έκανε μία ωραιότατη και σαφέστατη παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου, δείχνοντας εικόνες και σχολιάζοντας καθώς έκανε αναδιήγηση. 
Μάλιστα  η ομιλία της ήταν πειστικότατη, προφανώς, αφού μια φίλη της αμέσως διάλεξε το βιβλίο "Ένας αρκούδος στο σχολείο"...Δεύτερη ομιλήτρια κληρώθηκε η Λυδία, η οποία επίσης παρουσίασε πολύ όμορφα το βιβλίο της, δείχνοντας μία-μία τις σελίδες κι εξηγώντας τι συνέβαινε καθώς εκτυλισσόταν η ιστορία με τίτλο "Το τέρας που έτρωγε σκοτάδια".

Το βιβλίο της Λυδίας


Τρίτος "Τυχερός ομιλητής" ήταν ο Μάριος, ο οποίος ντροπαλά αλλά πολύ χαριτωμένα μας παρουσίασε το βιβλίο του, δηλώνοντας ξεκάθαρα από την αρχή "Δεν θυμάμαι και πολύ καλά..." Καθώς όμως ξεφύλλιζε και μας έδειχνε τις εικόνες, θυμήθηκε αρκετά από τα στοιχεία της ιστορίας αλλά συμπλήρωσε και με τη φαντασία του κάποιες λεπτομέρειες που του διέφευγαν, το οποίο είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της δραστηριότητας αυτής... Επίσης, ο Μάριός μας κατάφερε να εμπλέξει και να ενεργοποιήσει τη φαντασία των συμμαθητών του, οι οποίοι, προσπαθώντας να τον βοηθήσουν να θυμηθεί, κατέθεταν τις δικές τους ιδέες & ευφάνταστες προτάσεις για την εξέλιξη της ιστορίας, δημιουργώντας μέσα στην τάξη ένα όμορφο κλίμα αλληλεπίδρασης & δημιουργικής συζήτησης. 


Το βιβλίο του Μάριου


Τέταρτη ομιλήτρια στη σειρά κληρώθηκε η Έλμα, ένα από τα μικρότερα και σίγουρα το πιο ντροπαλό κοριτσάκι της τάξης μας. Φαίνεται όμως ότι αγαπά πολύ τα βιβλία...  κι είναι από τα λίγα παιδιά που δανείζεται ανελλιπώς κάθε Παρασκευή. Η βιβλιοθήκη είναι μία από τις αγαπημένες της γωνιές
Πρόκειται για προνήπιο & μάλιστα η μητρική της γλώσσα είναι διαφορετική από την ελληνική κι όμως έκανε μία τόσο εξαιρετική παρουσίαση που οι συμμαθητές της είχαν καθηλωθεί και την άκουγαν γοητευμένοι να τους αφηγείται το γνωστό μύθο του Αρίωνα & του δελφινιού.


Το βιβλίο της Έλμας
 


Για να πάρετε μία σαφέστερη ιδέα, έφτιαξα ένα μικρό βίντεο με την ηχογραφημένη παρουσίαση & το φωτογραφικό υλικό.
Πέμπτος ομιλητής κληρώθηκε ο Γιώργος, ο οποίος αποδείχθηκε επίσης εξαιρετικός. Παρουσίασε το βιβλίο "Ο δράκος του φόβου", το οποίο του άρεσε προφανώς πολύ, με παραστατικότητα & ζωντάνια. 

Το βιβλίο του Γιώργου


Είχε έντονη αλληλεπίδραση με το ακροατήριό του & δε δίστασε μάλιστα να τους επαναφέρει στην τάξη με ένα αυστηρό "Σσσ!" όταν κάποια στιγμή τους τρόμαξε και θορυβήθηκαν... 

Κι επειδή μερικές φορές ο γραπτός λόγος δεν επαρκεί, απολαύστε κι εσείς το Γιώργο μας στο παρακάτω βιντεάκι.

Έκτος ομιλητής κληρώθηκε ο Κυριάκος, που ντροπαλά αλλά με προσοχή μας αφηγήθηκε με δικό του τρόπο το παραμύθι "Της νύχτας τα καμώματα...". Το βιβλίο του ΚυριάκουΕίχε διαρκή αλληλεπίδραση με το κοινό του & παρά τις αναταραχές που προξένησε η αφήγησή του διατήρησε την ευγένεια και την ψυχραιμία του. Το βίντεο που ακολουθεί θα σας δώσει σαφέστερη εικόνα αυτής της παρουσίασης.

Έβδομη ομιλήτρια κληρώθηκε η Μαριαλένα που μας παρουσίασε "Το παραμύθι της γέφυρας". Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο παραμύθι που γράφτηκε με αφορμή την ανοικοδόμηση της γέφυρας του Ρίου - Αντιρρίου από τον γνωστό Βαγγέλη Ηλιόπουλο σε συνεργασία με μαθητές της τοπικής κοινωνίας. Η δε εικονογράφηση του βιβλίου έχει γίνει με παιδικές ζωγραφιές, όπως είναι προφανές. 

Το βιβλίο της Μαριαλένας


Η Μαριαλένα μας κατάφερε να αφηγηθεί την ιστορία του κακού βασιλιά δράκου με ζωντάνια και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμαθητών της έχοντας πολύ καλή επικοινωνία μαζί τους. Απολαύστε την στο βίντεο που ακολουθεί.


Όγδοος ομιλητής κληρώθηκε ο Μπάμπης. Με άνεση, γλυκύτητα & ηρεμία μας αφηγήθηκε την ιστορία του Ποσειδώνα & της Φρουφρού [της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη] και κατάφερε να κρατήσει τους ακροατές του σε εγρήγορση, όπως θα διαπιστώσετε στο βίντεο που ακολουθεί.Το βιβλίο του Μπάμπη


Ένατη ομιλήτρια κληρώθηκε η Αναστασία. Μας παρουσίασε το βιβλίο "Ο Αμίν έχασε το δρόμο του" από τη σειρά "Τα δικαιώματα του Παιδιού", μία σειρά της οποίας το κάθε βιβλίο διαπραγματεύεται απλά και με σαφήνεια μία από τις βασικές αρχές της Διακήρυξης για τα δικαιώματα των παιδιών. Η Αναστασία μας αφηγήθηκε με λεπτομέρειες όλο το παραμύθι κι έτσι είναι δυστυχώς τεχνικά αδύνατο  [λόγω μεγάλης διάρκειας] να 'ανέβει' το βιντεάκι της στο ιστολόγιο, επομένως παρατίθενται μόνον φωτογραφικά στιγμιότυπα από την παρουσίαση.

Το βιβλίο της Αναστασίας

Δέκατος ομιλητής κληρώθηκε ο Βασίλης. 
Μας παρουσίασε το παραμύθι "Ο μεγάλος κακός κούνελος. Με γλαφυρότητα & μένοντας πιστός στην ιστορία, ο Βασίλης κατάφερε να ελκύσει το ενδιαφέρον των συμμαθητών του που τον παρακολουθούσαν με προσοχή κι όπως θα δείτε & στα τρία βιντεάκια* που ακολουθούν, ενθουσιάστηκαν με την αφήγησή του.

*Έγινε επεξεργασία στο βίντεο για να διασφαλιστεί ότι το πρόσωπο του παιδιού δεν αποκαλύπτεται & κόπηκε σε τρία τμήματα προκειμένου να μην υπερβαίνει το μέγιστο όριο που επιτρέπεται η ενσωμάτωσή του στο ιστολόγιο..   Την επόμενη Παρασκευή κάποιος άλλος θα κληρωθεί Τυχερός Ομιλητής της ημέρας και θα μας πει τα πάντα για το βιβλίο του. Να μας ξανάρθετε!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου