Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Το δέντρο της ειρήνης.

Συζητώντας για την ειρήνη, βεβαίως εξετάσαμε και τα σύμβολά της: το κυκλικό σήμα της και το λευκό περιστέρι. 




Επιλέχθηκε η ζωγραφιά ενός λευκού περιστεριού που φέρει ένα κλαδί ελιάς κι έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε και για το δέντρο της ελιάς που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και δέντρο της ειρήνης. 







Μάλιστα διαβάσαμε και το γνωστό μύθο του διαγωνισμού του Ποσειδώνα με την Αθηνά για την ονομασία της πόλης των Αθηνών, κατά τον οποίο η Αθηνά χάρισε στους ανθρώπους της πόλης ένα δέντρο που δεν υπήρχε πριν, ένα δέντρο που μας ευεργετεί έκτοτε με τους καρπούς του: το δέντρο της ελιάς. Αυτό το ξεχωριστό δώρο έκανε και τους τότε συμπολίτες μας να επιλέξουν την Αθηνά για προστάτιδα της πόλης τους ονομάζοντάς την Αθήνα.


Τα νήπια με μεγάλη χαρά επέλεξαν να ζωγραφίσουν τα σύμβολα της ειρήνης για να φτιάξουμε όλοι μαζί το δέντρο της και μάλιστα πολλά έφτιαξαν περισσότερες από μία ζωγραφιές, Μία μικρή ομάδα επέλεξε να χρωματίσει για τον πόλεμο [σαν σύμβολο του πολέμου επιλέξαμε το τανκ] και να φτιάξουμε αργότερα μία ομαδική εργασία "το δρόμο του πολέμου"....
Οπότε ζωγραφίσαμε όλοι μαζί με πινέλα τον κορμό του δέντρου μας, χρωματίσαμε κλαδιά ελιάς με φύλλα και καρπούς, τα κόψαμε, τα κολλήσαμε στο δέντρο μας, προσθέσαμε και μερικά από τα περιστέρια της ειρήνης και ιδού:


Βεβαίως το δέντρο μας ακόμη απέχει αρκετά από την ολοκλήρωση. Μας οδηγεί διαρκώς σε νέα μονοπάτια καθώς έδωσε αφορμή για μια δημιουργική συζήτηση με θέμα τις εμπειρίες και τα συναισθήματα των ανθρώπων σε καιρό ειρήνης & σε καιρό πολέμου. Σχολιάζοντας τις εικόνες, τα παιδιά συμπέραναν ότι όταν έχουμε ειρήνη νιώθουμε χαρούμενοι ενώ με τον πόλεμο οι άνθρωποι είναι λυπημένοι, στενοχωρημένοι, θλιμμένοι... 

 

Τις επόμενες μέρες λοιπόν θα μιλήσουμε πιο εκτεταμένα για τα συναισθήματα που βιώνουμε... Θα γίνουμε

Μικροί Εξερευνητές στη χώρα των Συναισθημάτων! 



...και βεβαίως θα σας κρατάμε ενήμερους για τις ανακαλύψεις μας!
Να μας ξανάρθετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου