Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Πολυτεχνείο

Σήμερα το πρωί εορτάστηκε η επέτειος του Πολυτεχνείου και στο νηπιαγωγείο μας. Αφηγηθήκαμε στα παιδιά σαν παραμύθι το χρονικό των ημερών αυτών παρουσιάζοντας εικόνες και ηχητικά ντοκουμέντα από το Νοέμβρη του '73. Συζητήσαμε για τους φοιτητές που έζησαν για λίγες μέρες μέσα στο Πολυτεχνείο και φτιάξαμε όπως κι εκείνοι πανώ με συνθήματα. Στο τέλος της ημέρας τα αναρτήσαμε έξω από το σχολείο μας, φωνάζοντας το σύνθημα "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" και τραγουδώντας το τραγούδι "Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο".








Την Πέμπτη που μας πέρασε ξεκινήσαμε να μιλάμε για τα συμβάντα στο Πολυτεχνείο με όχημα - τί άλλο; - ένα παραμύθι: το υπέροχο "Στο Δάσος" της Σοφίας Ζαραμπούκα. Μας επισκέφθηκε ο Βρασίδας, η σοφή κουκουβάγια για να μας πει την ιστορία του. Τα παιδιά υποδέχτηκαν τη χνουδωτή γαντόκουκλα με ενθουσιασμό, άκουσαν προσεκτικά τις περιπέτειες της και πώς κατάφερε να γλυτώσει από τον άγριο ελέφαντα που του έκλεψε δια της βίας την αρχηγία αλλά και να σώσει τελικά το δάσος από τον μεγάλο κίνδυνο των κυνηγών...Ήταν ο ιδανικός τρόπος να μυήσουμε τα παιδιά στην έννοια της δημοκρατίας.
Την Παρασκευή ο Βρασίδας μας έπαιξε κουκλοθέατρο την ιστορία του και μας έδωσε αφορμή να συζητήσουμε για τη δική μας ιστορία του Πολυτεχνείου, που μοιάζει κάπως με τη δική του... Τα παιδιά κοίταξαν φωτογραφίες από το ιστορικό κτίριο [είπαν ότι μοιάζει με κάστρο, με σχολείο ή με σπίτι] και έμαθαν για τα παιδιά που κλείστηκαν μέσα σε αυτό ζητώντας τα δικαιώματα και την ελευθερία τους. Στη συνέχεια, έφτιαξαν ένα κολάζ που αναπαριστά το Πολυτεχνείο και τους στίχους του τραγουδιού: 
"Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο
δυο καρδιές κι έναν ήλιο στη μέση..."



Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, οι επόμενες ημέρες θ' αφιερωθούν στην ελευθερία και στο φόβο που την καταλύει... Μείνετε μαζί μας για περισσότερες εξερευνήσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου