Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων

Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο μας η ομάδα κιβωτός της γνώσης για να υλοποιήσει μαζί μας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων". Τα παιδιά συμμετείχαν με χαρά στις κινητικές δραστηριότητες και τα βιωματικά παιγνίδια, διασκέδασαν με τις περιπέτειες του θυμωμένου δράκου, συζήτησαν για το πως νιώθουν τα αγαπημένα τους στρουμφάκια, υποδύθηκαν ρόλους κι ήρθαν σ' επαφή με μερικά από τα πιο βασικά μας συναισθήματα.









Μετά το τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος βρήκαμε τη ευκαιρία να παίξουμε λίγο και στον κόσμο των μαθηματικών κάνοντας ταυτίσεις με εικονοκάρτες αλλά και με τις λέξεις χαρά-λύπη καθώς προσπαθούσαμε να φτιάξουμε ζευγάρια [με διπλό κριτήριο: χρώμα+εικόνα]. Τα νήπια ευχαριστήθηκαν και αυτό το παιγνίδι και μάλιστα δε δυσκολεύτηκαν καθόλου να βρουν τα όμοια ζεύγη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα συναισθήματα χαρά & λύπη δεν μας ήταν άγνωστα καθώς τα είχαμε ξανασυζητήσει τις προηγούμενες μέρες όταν επεξεργαζόμαστε το θέμα της ειρήνης. Την Πέμπτη μάλιστα αξιοποιήσαμε την τέχνη της μουσικής ως επένδυση των συναισθημάτων αυτών. Τα νήπια άκουσαν συγκεκριμένα μουσικά κομμάτια και ψήφισαν [με τη βοήθεια των εικονοκαρτών τους] ανάλογα με το πώς ένιωσαν κάθε φορά: χαρούμενα ή λυπημένα...

Τα τραγούδια που ακούστηκαν και οι ψήφοι των παιδιών:
1) Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο με την Τάνια Τσανακλίδου: ΧΑΡΑ
2) Πολίτικη Κουζίνα της Ευανθίας Ρεμπούτσικα: ΛΥΠΗ
3) Χαρταετοί του Μίκη Θεοδωράκη: ΧΑΡΑ
4) Το βαλς των χαμένων ονείρων του Μάνου Χατζηδάκη: ΛΥΠΗ
5) Ο μελισσοκόμος της Ελένης Καραΐνδρου: ΛΥΠΗ & ΧΑΡΑ [λιγότερο]
6) Το φθινόπωρο από τις 4 εποχές του Βιβάλντι: ΧΑΡΑ & ΛΥΠΗ ανάμικτα
7) Οι πειρατές της Καραϊβικής από την ομώνυμη τανία: Τα παιδιά δε χρησιμοποίησαν τις κάρτες τους... ο Βασίλης είπε "Πόλεμος" κι η Εύη "Τρόμαξα"
8) Love story του Μπετόβεν: πλειοψηφία ΛΥΠΗ
9) La vita e bella από την ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι "Η ζωή είναι ωραία": ΧΑΡΑ
10) Καρουζέλ της Ευανθίας Ρεμπούτσικα: ΛΥΠΗ
11) Chocolat από την ομώνυμη ταινία με το Τζώνυ Ντεπ: ΧΑΡΑ
12) Braveheart από την ομώνυμη ταινία με τον Μελ Γκίμπσον: ΛΥΠΗ & ΧΑΡΑ [λιγότερο]
13) Fur Elise του Μπετόβεν: ΧΑΡΑ
14) Σονάτα υπό το σεληνόφως του Μπετόβεν: ΧΑΡΑ & ΛΥΠΗ [ισομοιρασμένα]






Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δραστηριότητα αυτή δεν υπάρχουν σωστές & λάθος επιλογές... δόθηκε απλά στα νήπια η ευκαιρία ν' ακούσουν αποσπάσματα εξαιρετικών μουσικών δημιουργιών και να εκφράσουν [κατ'αρχάς συνοπτικά & συμβολικά] ποια συναισθήματα τους γεννούν αυτές οι μουσικές. Στην πορεία θα εμπλουτίσουμε και τα ακούσματα τους με ποικίλα είδη μουσικής αλλά και τον τρόπο έκφρασής τους, ο οποίος από συμβολικός θα γίνει αναλυτικός και περιγραφικός.
Μπορείτε βεβαίως, ακολουθώντας τους παραπάνω συνδέσμους ν' ακούσετε κι εσείς τα μουσικά αυτά κομμάτια & να διαπιστώστε [ιδίοις ώσι] τι είδους συναισθήματα σας γεννούν... Για να μην επηρεαστείτε από τις εικόνες των video clips, αγνοείστε τις κι ακούστε μόνο τη μουσική...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου