Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Out of Eden Learn - Footstep 5

Documenting the every day

Το πέμπτο γράμμα του Paul έφθασε μετά το Πάσχα στο σχολείο μας και προς μεγάλη μας απογοήτευση δεν είχε φωτογραφικό υλικό, όπως τα προηγούμενα... Η απογοήτευση μας όμως υποχώρησε όταν πληροφορηθήκαμε ότι μας είχε στείλει ένα ηχητικό μήνυμα και δύο βίντεο για να συζητήσουμε... Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα νήπια επέμειναν ν' ακούσουν το ηχητικό μήνυμα του Paul στ' αγγλικά κι όχι μόνο τη μετάφραση, γενικώς η αγγλική γλώσσα τους έχει τραβήξει την προσοχή από την αρχή του προγράμματος & τους έχει φανεί ιδιαίτερως παράξενο/εντυπωσιακό να επικοινωνούν με ανθρώπους σε διαφορετική γλώσσα! 
Το μήνυμα του Paul "River of culture" μιλούσε για τις διάφορες κουλτούρες που συναντά στο ταξίδι του & τα συνοδευτικά βίντεο παρουσίαζαν δείγματα πολιτισιμού/κουλτούρας από διάφορα μέρη του ταξιδιού. Διερευνώντας την πρότερη γνώση των νηπίων, ήταν αναπόφευκτο να τεθεί το ερώτημα: "Μήπως ξέρετε τί είναι αυτή η κουλτούρα για την οποία μιλάει ο Paul; Τί νομίζετε ότι σημαίνει κουλτούρα ή ίσως έχετε ακούσει τη λέξη πολιτισμός...;" Τα περισσότερα νήπια κούνησαν αρνητικά το κεφάλι τους κι είπαν ότι δεν το είχαν ξανακούσει ενώ ελάχιστα προσπάθησαν να μαντέψουν. Όμως οι εικασίες τους είναι πραγματικά εντυπωσιακές διότι αποκαλύπτουν λεκτικούς [κυρίως] συνειρμούς που δίνουν σημαντικά στοιχεία για το πως λειτουργεί η σκέψη τους... π.χ. μερικά παιδιά, μάλλον επηρεασμένα από τα πρώτα γράμματα της λέξης πολιτισμός υπέθεσαν ότι πρόκειται για "πολιτεία" ή πόλεμο"... ένα άλλο μάλλον συνέδεσε την παράξενη λέξη 'κουλτούρα' με την άλλη παράξενη λέξη 'χούντα' και μίλησε για τανκς & τον Παπαδόπουλο, κάποια συνέδεσαν την έννοια με το ταξίδι του Paul λέγοντας ότι κουλτούρα είναι "το τρένο" και "να ψάχνεις σ' όλες τις χώρες ν' ανακαλύπτεις πράγματα"... τέλος, ένα κοριτσάκι μάντεψε ότι κουλτούρα είναι δυο καρδιές με βελάκια ενώ ένα προνήπιο αγοράκι είπε ότι είναι "πάγος". Θα ήταν πολύ αποκαλυπτική εδώ η χρήση της ρουτίνας σκέψης "What makes you say that?" για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τους συνειρμούς των παιδιών αυτών, αλλά δεδομένης της μικρής συμμετοχής της ομάδας στην ιδεοθύελλα αυτή, η περαιτέρω ενασχόληση θα κούραζε την πλειοψηφία, οπότε οι παραπάνω σκέψεις παραμένουν αινιγματικές...
Μετά παρακολουθήσαμε τα δύο βιντεάκια του Paul & προσπαθήσαμε να διακρίνουμε στοιχεία κουλτούρας όπως μας τα εξηγούσε εκείνος στο μήνυμά του. Τα παιδιά όντως εντόπισαν τέτοια στοιχεία στα ρούχα των ανθρώπων, στον τρόπο που φτιάχνουν τον καφέ τους, στον τρόπο που κάθονται, στα σπιτικά τους, στα φαγητά τους... Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την 5η μας αποστολή θα έπρεπε να επιλέξουμε ένα στοιχείο της καθημερινής μας ζωής που ν' αντιπροσωπεύει τη δική μας κουλτούρα & να το παρουσιάσουμε στην πλατφόρμα του Out of Eden Learn. Μετά από αρκετές προτάσεις, αποφασίσαμε να εστιάσουμε σ' ένα πασχαλινό έθιμο, το βάψιμο των αυγών. Συζητήσαμε τη διαδικασία, σύμφωνα με τις πρόσφατες εμπειρίες των παιδιών, βρήκαμε εικόνες στο διαδίκτυο [για να μην ζωγραφίσουμε πάλι εμείς ως συνήθως] και ιδού:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου