Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

CSI... Αγάπη!

Η γνωστή αστυνομική σειρά που διαδραματίζεται σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ δεν έχει τίποτα κοινό με τις δικές μας εργασίες... Οι ομοιότητες αρχίζουν και τελειώνουν στον τίτλο, ίσως και στην αμερικανική προέλευση της ιδέας!
Το δικό μας C.S.I. προέρχεται από την ομάδα Project Zero της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, με τις ιδέες της οποίας ήρθαμε σ' επαφή κατά τη διάρκεια του επιμορφωτικού κύκλου "Ψηφιακός Συλλογισμός" που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας την περσινή χρονιά. Με κεντρική επιδίωξη την ανάπτυξη της σκέψης & την καλλιέργεια στοχαστικών διαθέσεων στο νηπιαγωγείο αξιοποιώντας τις ΤΠΕ, ενεργοποιούμε τις στοχαστικές δυνάμεις των παιδιών χρησιμοποιώντας τις λεγόμενες "Ρουτίνες Σκέψης".
Φέτος, η εισαγωγή σε αυτές τις ρουτίνες σκέψης γίνεται μέσω της πλέον κατάλληλης για το νηπιαγωγείο: τη ρουτίνα "Color-Symbol-Image" [CSI]. Έχοντας εκτεταμένα συζητήσει το συναίσθημα της αγάπης τα νήπια κλήθηκαν να της αποδώσουν κατ' αρχήν ένα χρώμα κι ένα σύμβολο στο περιβάλλον του λογισμικού εννοιολογικής χαρτογράφησης Kidspiration αιτιολογώντας βεβαίως τις επιλογές τους [κάτι το οποίο δυσκόλεψε μερικούς αφού ίσως ήταν κι η πρώτη φορά που χρειάστηκε να ξεδιπλώσουν λεκτικά τη σκέψη τους].
Τα νήπια δούλεψαν ατομικά με την καθοδήγηση της νηπιαγωγού, η οποία έδινε οδηγίες για τη χρήση του λογισμικού και κατέγραφε τα λεγόμενα των παιδιών, την ώρα των ελεύθερων πρωινών δραστηριοτήτων. Η αρχική οθόνη ήταν η ακόλουθη:

αρχική οθόνη άσκησης "Χρωμάτισε - Συμβόλισε"
Το kidspiration δίνει τη δυνατότητα επιλογής του χρώματος των γραμμάτων της κεντρικής λέξης μέσω μίας ευρείας γκάμας χρωμάτων που ενεργοποιείται με ένα απλό κλικ στο ποντίκι. Η επιλογή συμβόλου [από τα τέσσερα που προτείνονται στην οθόνη] και η μεταφορά του δίπλα στην κεντρική έννοια είναι επίσης μία εύκολη διαδικασία που ολοκληρώνεται με τη λειτουργία "σύρε κι άσε" [click & drag] του ποντικιού.
Σε μεταγενέστερο στάδιο τα νήπια επιστρέφουν στον υπολογιστή για να επιλέξουν μία από τις ζωγραφιές της προτεινόμενης συλλογής που να ταιριάζει κατά τη γνώμη τους με την αγάπη. Η διαδικασία είναι απλή καθώς πατώντας το βελάκι του πληκτρολογίου, κοιτάζουν όλες τις ζωγραφιές & σταματούν σε αυτήν που τους ταιριάζει περισσότερο στην αγάπη, αιτιολογώντας βεβαίως την επιλογή τους [ξανά το δυσκολότερο μέρος για αρκετούς].
Οι ζωγραφιές* που περιλάμβανε η προτεινόμενη συλλογή είναι:




Με χρήση του powerpoint τα δύο τμήματα της άσκησης συνδυάστηκαν σε μία εικόνα και παρακάτω μπορείτε να δείτε τα πρώτα "προϊόντα σκέψης" των παιδιών μας. 


























Οι απόντες θα ολοκληρώσουν σύντομα την άσκηση κι η σκέψη τους θ' αναρτηθεί άμεσα.

* Οι ζωγραφιές βρέθηκαν στο διαδίκτυο με τη χρήση της μηχανής αναζήτησης Google μέ λέξη-κλειδί την αγάπη.

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΟ CSI KAI ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΥΤΗ Η ΡΟΥΤΙΝΑ ΣΚΕΨΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ!! ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΠΟΛΥ!!! ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή