Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Χαράς δημιουργίες

Διαβάσαμε φέτος, για πρώτη φορά, την ιστορία της Μαριλένας Καββαδά "Το κρυφτό της χαράς" σε εικονογράφηση Λήδας Βαρβαρούση κι ανακαλύψαμε ένα καινούριο αγαπημένο βιβλίο... 

Πέντε ζωάκια, σ' ένα δάσος, από την αυγή ως το σούρουπο, πριν & μετά από μία καταιγίδα.... Καταφέρνουν ν' ανακαλύψουν πού κρύβεται η χαρά; Ένα τρυφερό παραμύθι για μεγάλους και παιδιά, για όσους μπορούν να βρουν τη χαρά ακόμη και σ' ένα μικρό καρύδι... Άλλωστε, όπως είπε κι ο Κομφούκιος, η ευτυχία βρίσκεται μέσα σε όλα τα πράγματα. Αρκεί να ξέρεις πως να τη βγάλεις!
Τα νήπια λάτρεψαν τους πέντε μικρούς ήρωες, συζήτησαν τις λύπες τους, έκαναν κριτική στη συμπεριφορά τους αλλά και χάρηκαν μαζί τους, σχεδόν πανηγύρισαν, όταν εκείνοι βρήκαν τη χαρά... Το παραμύθι μας έδωσε το έναυσμα να συζητήσουμε όλα όσα μας χαροποιούν και μας φτιάχνουν το κέφι, μικρά & μεγάλα, πρωτότυπα κι αναμενόμενα, όπως θα διαπιστώσετε στο παρακάτω βιντεάκι, το οποίο δημιουργήθηκε με εικόνες από το διαδίκτυο που οπτικοποιούν τα λόγια των παιδιών:



Μετά τη συζήτηση, τα παιδιά ζωγράφισαν τον εαυτό τους χαρούμενο μαζί με τους λόγους της χαράς τους... Μερικοί ζωγράφισαν αυτά που είχαν αναφέρει στη συζήτηση, ενώ κάποιοι άλλοι πρόσθεσαν ιδέες ή έφτιαξαν κάτι διαφορετικό. Ιδού τα έργα τους:

 

 

 

 

 

 

















Σε τριάδες τα παιδιά ζωγράφισαν με τέμπερα τη Χαρά και παρουσίασαν τους πίνακές τους στην ολομέλεια.


Ο Βασίλης, ο Γιώργος κι η Έλμα ζωγράφισαν δύο παιδάκια που παίζουν Playstation μέσα στο σπίτι... Την παρουσίαση του έργου έκανε ο Γιώργος.



Η Αναστασία, η Λυδία κι η Μαριαλένα ζωγράφισαν όλα τα πράγματα που τους αρέσουν: ουράνιο τόξο, λουλούδια, δέντρα, καρδούλες, ουρανό... Την παρουσίαση έκαναν η Αναστασία κι η Μαριαλένα.





Ο Κυριάκος, ο Σπύρος κι η Πολυτίμη ένωσαν πολλά χρώματα κι έφτιαξαν κι ένα δέντρο που είναι κρυμμένο από πίσω... Την παρουσίαση έκαναν κι οι τρεις μαζί.




Ο Ραφαήλ κι η Βιργινία ζωγράφισαν ένα παιδάκι, δέντρα, καρδούλες και κίτρινο φως... Την παρουσίαση έκανε ο Ραφαήλ.

Αργότερα, γράψαμε τις μεγάλες μας χαρές σε μικρά χαρτάκια & τις ρίξαμε στο μαγικό κουτί των ποιημάτων... Κάποια από τις επόμενες μέρες λοιπόν θα το ανοίξουμε & θα βγάλουμε από μέσα του το ποίημα της χαράς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου