Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Παιγνίδια με τα χρώματα

Κάνουμε πολλά παιγνίδια με τα χρώματα και μαθαίνουμε τραγούδια για τα τρία βασικά: το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε [από το υπέροχο CD της Κατερίνας Γιαννίκου "Μιλάμε για τα χρώματα" τα οποία έχουν οπτικοποιηθεί & σύντομα θα είναι διαθέσιμα κι εδώ... 
Πρώτη μας προσπάθεια κολάζ και ταυτόχρονα άσκηση μαθηματικών [:αναπαραγωγή προτύπου] ήταν η δημιουργία αυτών των υπέροχων λουλουδιών.


Επίσης με στόχο την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας & της γνωστικής αντίληψης των χρωμάτων καθώς και την εξάσκηση στο σωστό κράτημα & τη χρήση μαρκαδόρου, χρωματίσαμε φύλλα εργασίας με κόκκινο & κίτρινο. 



 


Παίξαμε κινητικά παιγνίδια εξερευνώντας τις έννοιες του χώρου [μέσα-έξω, πάνω-κάτω κλπ.] κι είπαμε να συνδυάσουμε αυτές τις βασικές προμαθηματικές έννοιες σ' ένα φύλλο εργασίας που θα εστιάζει στο μπλε χρώμα. Οι οδηγίες ήταν να ζωγραφίσουμε τη θάλασσα μπλε κάτω από το καράβι και τον ουρανό γαλάζιο πάνω από το καράβι... Ίσως το αποτέλεσμα να μην είναι το τελειότερο αλλά η προσπάθεια μετράει... Άλλωστε είμαστε ακόμη μικροί! Δώστε μας λίγο χρόνο και θα δείτε τι πραγματικά αξίζουμε!





Αφού λοιπόν, σχεδόν όλοι γνωρίζουμε τα ονόματά τουλάχιστον των 3 βασικών χρωμάτων, μπαίνουμε στα βαθιά ξεκινώντας να τ' αναμιγνύουμε [φυσική πειραματική].
Με αφετηρία το υπέροχο παραμύθι του Leo Lionni "Le petit bleu et le petit jaune"  [ελληνιστί "Το μικρό μπλε & το μικρό κίτρινο"] μάθαμε πώς να φτιάχνουμε πράσινο ανακατεύοντας κίτρινο και μπλε. Γίναμε μικροί μαθητευόμενοι μάγοι διότι ήταν πραγματικά μαγική για μας αυτή η μίξη & σύντομα σκοπεύουμε να πειραματιστούμε ανακατεύοντας κι άλλα χρώματα. Οι εργασίες μας αναμένονται τις επόμενες μέρες...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου