Χώρος Γονέων


Δεν υπάρχει μόνον ένα αλλά πολλά είδη νοημοσύνης. Και όπως δεν μπορούμε να βρούμε δύο ανθρώπους με πανομοιότυπα δακτυλικά αποτυπώματα, έτσι...δεν μπορούμε να βρούμε και δύο ανθρώπους με τον ίδιο συνδυασμό απ αυτά τα είδη νοημοσύνης!
Τη δεκαετία του 1980, ο καθηγητής της εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ Dr. Howard Gardner πρότεινε μια επαναστατική θεωρία: δεν έχουμε απλώς ένα είδος νοημοσύνης, το οποίο είναι το ίδιο για κάθε άνθρωπο, αλλά υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη νοημοσύνης.
Ας δούμε όμως τι εννοούμε όταν λέμε νοημοσύνη. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί ορισμοί σχετικά με τη νοημοσύνη. Ένας γενικός ορισμός της είναι «η ικανότητα να μαθαίνουμε, να καταλαβαίνουμε ή να διαχειριζόμαστε νέες ή δύσκολες καταστάσεις, καθώς επίσης και η ικανότητα να χρησιμοποιούμε τη λογική». Μερικές φορές οι άνθρωποι μπερδεύουν τη νοημοσύνη -ή ευφυία- με την απόκτηση γνώσεων, όμως οι δύο έννοιες δεν είναι ταυτόσημες. Όλοι έχουμε κάποιο παράδειγμα ατόμου το οποίο για διάφορους λόγους δεν μπόρεσε να σπουδάσει, όμως διακρίνουμε ότι είναι έξυπνο παρά την έλλειψη απολυτηρίων και πτυχίων.


Αυτοπεποίθηση & πώς την αποκτά ένα παιδί...
Ο τρόπος που βλέπει το παιδί σας τον εαυτό του καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τη μετέπειτα πορεία του. Η πιο σημαντική διαφορά ανάμεσα στους «επιτυχημένους» και στους «αποτυχημένους» της ζωής δεν είναι άλλη από μία λέξη: Αυτοπεποίθηση! Η αυτοπεποίθηση είναι η συναίσθηση της ικανότητας να ανταποκρίνεται κανείς στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, αλλά και η επίγνωση της σημαντικότητάς του ως ιδιαίτερο πρόσωπο. 
Σημασία έχει πώς βλέπεις εσύ τον εαυτό σου!

Η υψηλή αυτοεκτίμηση αποτελεί βασικό «συστατικό» για μια επιτυχημένη ζωή. Τα θεμέλιά μπαίνουν σε μικρή ηλικία, ανάλογα με τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους σημαντικούς ενήλικες της ζωής μας, αλλά κι από τις εμπειρίες μας γενικότερα. Μεγίστης σημασίας είναι η αγάπη, η αποδοχή αλλά και η δυνατότητα που δίνεται στο παιδί για να ανακαλύψει τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά του. 

Πώς μπορούμε τα εμφυσήσουμε αυτοπεποίθηση στα παιδιά μας;

Αποφεύγοντας τις συγκρίσεις: Μέσω της σύγκρισης όχι μόνο δεν βελτιώνονται οι επιδόσεις του παιδιού, αλλά τσαλακώνεται και η αυτοεκτίμησή του. Στηρίξτε λοιπόν τις προσπάθειές του χωρίς να περιμένετε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες σας. Τα παιδιά που συνεχώς τιμωρούνται, επιπλήττονται ή δέχονται αυστηρή κριτική αισθάνονται ενοχικά και καταλήγουν ανίκανα να πάρουν πρωτοβουλίες.
Η υπερπροστασία βλάπτει: Παροτρύνετέ το να ξεπεράσει τον εαυτό του, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δοκιμάζει πράγματα κατάλληλα για την ηλικία του. Αν του στερείτε τις πρωτοβουλίες και κάνετε τα πάντα εσείς, ενθαρρύνετε την παθητικότητά του και το κάνετε ευάλωτο απέναντι στους άλλους σε περίπτωση σύγκρουσης. Μια ελάχιστη αυτονομία και ανεξαρτησία είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί μέσα σε μια ομάδα και για να μάθει να παίζει με τα άλλα παιδιά.
Ομολογώντας με κάθε ειλικρίνεια πως κι εσείς έχετε φοβηθεί: Τα παιδιά καθησυχάζουν όταν συνειδητοποιούν πως τα πρόσωπα που θεωρούν σημαντικά (οι γονείς, οι θείοι ή τα αδέρφια) έχουν περάσει ανάλογες δυσκολίες με τις δικές τους.
Μάθαίνοντάς του το χιούμορ: Ενθαρρύνετε το παιδί να αντιμετωπίζει με χιούμορ ακόμη και τα δυσάρεστα γεγονότα.
Προτρέποντάς το να βάζει στόχους και βέβαια να  παίρνει αποφάσεις και να λύνει προβλήματα.
Μαθαίνοντάς του να επιμένει, να υπομένει και να αγωνίζεται μέχρι να πετύχει τους στόχους του. Στη ζωή συνήθως "τα αγαθά κόποις κτώνται", όσο πιο γρήγορα το καταλάβει αυτό, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει να τα καταφέρει καλά και να είναι ευτυχισμένο.
Επιβραβεύοντας κάθε μικρή του πρόοδοΕίναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στο παιδί την αξία της προσπάθειας. Άσχετα με το αποτέλεσμα, η αναγνώριση της πραγματικής προσπάθειας δίνει στο παιδί την τόλμη ν' αποπειραθεί και την κατάκτηση περισσοτέρων δεξιοτήτων. Όταν όμως δέχεται διαρκώς επικρίσεις ή αδιαφορία για τις προσπάθειές του, τότε θα βιώσει αίσθημα αποτυχίας ή ανικανότητας και θα διστάσει να προσπαθήσει για νέα πράγματα. Σημαντικό επίσης είναι να μην χαρακτηρίζουμε το ίδιο το παιδί αλλά τη συμπεριφορά του: Ποτέ μη λέτε "Είσαι χαζό! Να λέτε "Έκανες χαζομάρα" ή καλύτερα "Αυτό που έκανες, δηλ. να ψαλιδίσεις τα μαλλιά σου [π.χ.], δεν ήταν καθόλου έξυπνο!". Πάντα να του εξηγείτε τι λάθος έκανε, πιθανόν να μην το έχει συνειδητοποιήσει...
Μάθετέ του πως αξίζει πολλά ανεξάρτητα με το πόσο αποδίδει. Δώστε  προσοχή και δείξτε ενδιαφέρον κάθε φορά που το παιδί θέλει να σας μιλήσει και ενθαρρύνετέ το να εκφράζει τις απόψεις του. Δείξτε του πως η κουβέντα μαζί του είναι για εσάς χαρά κι όχι αγγαρεία. Εκδηλώστε την αγάπη σας όχι μόνο με λόγια, αλλά και με φιλιά και χάδια.
Προτρέψτε το να αποδέχεται χωρίς ταραχή τόσο τον έπαινο όσο και την τιμωρία. Με λίγα λόγια, διδάξτε του την ψυχραιμία. Βοηθήστε το να αναπτύξει αυτοέλεγχο, να επιλέγει τη συναισθηματική του αντίδραση και να μην αντιδρά παρορμητικά στις προκλήσεις των άλλων.
Κατά την ένταξή τους στη μικρή κοινωνία του νηπιαγωγείου, το παιδί συναντά αντιπαραθέσεις. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την φάση να του δώσετε την απαραίτητη στήριξη ώστε να αποκτήσει κοινωνική συμπεριφορά, να μάθει να κάνει συμβιβασμούς, να είναι γενναιόδωρο, συμπονετικό και να χτίζει ξανά γέφυρες επικοινωνίας μετά από κάθε αντιπαράθεση. Αφήστε το να χειριστεί μόνο του τις διαφωνίες του με τους άλλους αλλά σε περίπτωση που η κατάσταση του προκαλεί μεγάλο πρόβλημα, υποστηρίξτε το. Πρέπει να ξέρει ότι θα είστε πάντα εκεί σε περίπτωση που τα πράγματα δυσκολέψουν. 
Κάντε το να νιώσει ιδιαίτερο και πείτε του από νωρίς ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Προτρέψτε το να πειραματιστεί με διάφορα χόμπι και δραστηριότητες, ώστε να ανακαλύψει τις πραγματικές του δεξιότητες. Θέστε όρια και καθοδηγήστε το. Είναι πολύ ωραίο να του δείχνετε σεβασμό και εμπιστοσύνη, αλλά χρειάζεται παράλληλα και την ωριμότητα των ενηλίκων για να αποκτήσει υπεύθυνη συμπεριφορά. Αναθέστε στο παιδί σας διάφορες αρμοδιότητες ανάλογες με την ηλικία του. Έτσι  του δείχνετε ότι το εμπιστεύεστε και το θεωρείτε  ικανό και υπεύθυνο μέλος της οικογένειας.

Φράσεις που κάνουν καλό στα παιδιά
-«Μη στεναχωριέσαι, μαζί θα το αντιμετωπίσουμε».
-«Είμαι πολύ περήφανη για σένα».
-«Δεν πειράζει αν κλάψεις, θα νιώσεις καλύτερα».
-«Δεν είναι κακό να κάνεις λάθος, όλοι μας κάνουμε».
-«Είναι πολύ έξυπνο αυτό που σκέφτηκες».
-«Σε αγαπώ γι' αυτό που είσαι».
-«Θα σε αγαπώ ό,τι κι αν κάνεις».
-«Μπράβο, μη σταματάς, θα τα καταφέρεις».
-«Δεν πειράζει, αυτό που μετράει είναι η προσπάθεια».

Φράσεις που πληγώνουν [μην τις λέτε ποτέ στο παιδί σας]
-«Είσαι τόσο χαζό».
-«Γιατί δεν μπορείς να γίνεις τόσο καλός σαν τον…».
-«Μακάρι να μην είχα παιδιά».
-«Είσαι ψεύτης!».
-«Μην είσαι ανόητος. Δεν πρέπει να φοβάσαι».
-«Περίμενε να γυρίσει ο πατέρας σου στο σπίτι και θα δεις».
-«Είσαι καταδικασμένος να αποτύχεις».
-«Μην κλαις! Οι άντρες δεν κλαίνε».

 Διασκευή από: http://www.imommy.gr/
(Με τη συνεργασία της Αναστασίας Φρόντζου-Χρηστίδη(σύμβουλο σχέσεων παιδιού & οικογένειας).

Τι πραγματικά χρειάζεται το παιδί για το σχολείο...

Αυτήν την εποχή, καθώς αρχίζουν τα σχολεία, οι γονείς καλείστε να ξοδέψετε μία μικρή περιουσία για τσάντες, κασετίνες, γραφική ύλη & άλλα σχολικά είδη κι ίσως ανησυχείτε αν θα καταφέρετε να ανταπεξέλθετε στις αυξημένες ανάγκες του παιδιού. Πέραν όμως από τα υλικά αγαθά που θα πρέπει ν’ αγοράσετε, ο πιο σημαντικός εξοπλισμός που έχει ανάγκη το παιδί βρίσκεται στον παρακάτω κατάλογο & δεν κοστίζει τίποτα!!! Πρέπει όμως να τον προσφέρετε στα παιδιά απλόχερα και σε καθημερινή βάση… εάν εξασφαλίσετε στο παιδί σας όλα τα παρακάτω, του εγγυάστε όχι μόνον μια επιτυχημένη σχολική πορεία αλλά και μια ισορροπημένη, ευτυχισμένη ενήλικη ζωή.
Δώστε λοιπόν προσοχή & φροντίστε να έχει πάντα το παιδί σας…
1) Ισχυρή αυτοπεποίθηση
Αμέτρητα παιδιά στις μέρες μας εμφανίζουν έλλειψη αυτοπεποίθησης, ενώ αντίθετα πολλά είναι και εκείνα που έχουν υπερβολική αίσθηση του «εγώ» τους, χωρίς να καταλαβαίνουν ποια πραγματικά είναι και ποια είναι τα ταλέντα τους. Η αγάπη & η αποδοχή σας το βοηθούν να πιστεύει στον εαυτό του.
2) Καλά θρεμμένο σώμα
Προσπαθήστε να προσφέρετε υγιεινό σπιτικό κολατσιό για το παιδί σας, ένα μικρό φρούτο π.χ. είναι πιο ωφέλιμο από έναν τυποποιημένο χυμό με συντηρητικά και ζάχαρη. Τοστάκια, τυροπιτάκια της γιαγιάς, κουλουράκι σουσαμένιο με τυράκι είναι μερικές σωστές επιλογές. Μην αγοράζετε κάτι τελευταία στιγμή από το περίπτερο διότι τα γαριδο-πατατάκια, τα τυποποιημένα κρουασάν, τα αναψυκτικά και τα σοκολατένια μπισκότα δεν είναι κατάλληλο κολατσιό για κανένα παιδί.
3) Ένα ξεκούραστο αλλά και γυμνασμένο σώμα
Πολύ συχνά τα παιδιά έρχονται κουρασμένα στο σχολείο γιατί δεν κοιμούνται σωστά. Επιμείνετε να πέφτει νωρίς το παιδί για ύπνο το βράδυ κι αν δεν τα καταφέρνει αναζητήστε τι είναι αυτό που του χαλά τον ύπνο και διορθώστε το. Απομακρύνετε το παιδί από όλων των ειδών τις οθόνες που το βλάπτουν με την ακτινοβολία τους αλλά και τα ηλεκτρονικά παιγνίδια που του ανεβάζουν την αδρεναλίνη & του προκαλούν υπερένταση. Φροντίστε, επίσης, να μην ξεχνιέται το παιδί μέσα στο σπίτι, πάνω σ’ έναν καναπέ… αλλά να γυμνάζεται καθημερινά περπατώντας, τρέχοντας, κάνοντας ποδήλατο ή παίζοντας στην παιδική χαρά. Το έχει ανάγκη (και το βοηθά να κοιμάται καλύτερα!).
4) Ασφάλεια ότι κάποιος στο σπίτι νοιάζεται για εκείνο
Τα παιδιά χρειάζονται να ξέρουν όχι μόνο ότι νοιάζεστε γι' αυτά, αλλά και για το τι κάνουν, πώς περνούν τη μέρα τους, πώς προοδεύουν. Θέλουν να ξέρουν ότι θα είστε υπερήφανοι όταν θα τα πάνε καλά στο σχολείο και ότι θα ενδιαφερθείτε όταν δυσκολεύονται με κάτι. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουν και να ξέρουν ότι θα απογοητευτείτε από αυτά όταν θα πάρουν κάποιες κακές αποφάσεις. Αν έχετε πολύ υψηλές προσδοκίες ίσως τους προκαλέσετε άγχος, αν όμως οι προσδοκίες σας είναι πολύ χαμηλές δε θα έχει κανένα κίνητρο να προσπαθήσει για το καλύτερο που μπορεί. Πάντα να επιβραβεύετε την αληθινή προσπάθεια διότι αυτή φέρνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
5) Χρόνο για να κάνει αυτά που πρέπει αλλά και να μην κάνει τίποτα
Πολύ συχνά το πρόγραμμα των παιδιών, ειδικά του δημοτικού, είναι πολύ αυστηρό και φορτωμένο. Έχουν σχολείο, μετά ωδείο, μετά ποδόσφαιρο, μετά κολυμβητήριο, μετά φροντιστήριο για ξένες γλώσσες... Συχνά, δεν τους φτάνουν μόνο οι δικές τους δραστηριότητες, αλλά πρέπει να παραβρίσκονται και σε αυτές των αδελφών τους! Όλη την ημέρα τρέχουν από το ένα μέρος στο άλλο, περνούν άπειρο χρόνο σε αυτοκίνητα και σχολικά και γυρνούν στο σπίτι αργά. Το αποτέλεσμα είναι οι πιο μικροί να μη βρίσκουν χρόνο για παιγνίδι [το οποίο είναι τόσο απαραίτητο για την σωστή τους ανάπτυξη όσο και η τροφή!] & οι πιο μεγάλοι να μην έχουν χρόνο ή κουράγιο για διάβασμα, να αγχώνονται και να μένουν πίσω στα μαθήματα. Όλο αυτό είναι υπερβολικό! Οι δάσκαλοι, όμως, απαιτούν οι ασκήσεις για την επόμενη μέρα να γίνονται και μάλιστα σωστά. Επιτρέψτε στο παιδί σας να τις κάνει έγκαιρα και χωρίς πίεση. Εξασφαλίστε στο παιδί σας ελεύθερο χρόνο για χαλάρωση, παιγνίδι ή απλώς τεμπελιά & ονειροπόληση.
6) Αίσθηση του χιούμορ
Τα παιδιά είναι αστεία. Η ζωή είναι αστεία. Η ικανότητα να έχει κανείς χιούμορ στην ζωή καλλιεργείται. Το γέλιο αναζωογονεί & διώχνει το άγχος, την κούραση & την γκρίνια… Χαλαρώστε λίγο και αφήστε το παιδί σας να κάνει το ίδιο. Τα παιδικά χρόνια περνούν γρήγορα. Η εκπαίδευση είναι σημαντική, αλλά σημαντική είναι και η διασκέδαση! Αν περνούν καλά τα παιδιά ενώ μαθαίνουν, θα δείτε πόσο πιο εύκολο θα τους είναι.
7) Ικανότητα να αφοσιωθεί σε μία εργασία
Είναι στην φύση του ανθρώπου να θέλει να αποφύγει το δύσκολο. Η επιτυχία, όμως, έρχεται όταν κανείς ξεπερνά τον εαυτό του και επιμένει σε ένα δύσκολο έργο, το οποίο μπορεί και να μην απολαμβάνει ιδιαίτερα. Η σημερινή γενιά παιδιών που μεγαλώνει σε έναν ψηφιακό κόσμο περνά άπειρο χρόνο κοιτάζοντας οθόνες που τους προσφέρουν άμεση ανταπόκριση, αλλάζοντας διαρκώς εικόνες και ήχους. Τα ίδια παιδιά, όμως, δυσκολεύονται να διαβάσουν για δέκα συνεχόμενα λεπτά ή να γράψουν για πέντε λεπτά. Αν ένα μαθηματικό πρόβλημα τους φανεί δύσκολο παραιτούνται στο πρώτο λεπτό. Κυριολεκτικά. Θέλουν να εγκαταλείψουν και να κάνουν κάτι άλλο. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να είναι όλη μας η ζωή ψυχαγωγία και για να γίνει κανείς παραγωγικός άνθρωπος πρέπει να μάθει να επιμένει στις εργασίες του και να τις φέρνει εις πέρας. Αυτό απαιτεί εξάσκηση. Πολλή εξάσκηση. Εξάσκηση που ξεκινά από μικρή ηλικία μέσα από το παιγνίδι με παζλ & επιτραπέζια, μέσα από τη ζωγραφική, τις σπαζοκεφαλιές, τις χειροτεχνίες & τις κατασκευές. Όταν μοιράζεστε τέτοια παιγνίδια με το παιδί σας, η δική σας επιμονή κι υπομονή του δείχνουν πώς να κατακτήσει αυτήν τη σημαντική ικανότητα.
8) Ενσυναίσθηση
Τα παιδιά που μπορούν να βάλουν τον εαυτό τους στην θέση κάποιου άλλου είναι πολύ πιο ευχάριστα και όλοι θέλουν να κάνουν παρέα μαζί τους, έτσι μακροπρόθεσμα αυτό δεν ωφελεί μόνο τους άλλους, αλλά και το ίδιο το παιδί. Τα παιδιά αυτά είναι πιο επιθυμητά, επειδή κάνουν τους άλλους να νιώθουν όμορφα, και το κάνουν με τρόπο που δεν είναι χειριστικός ή ιδιοτελής. Όταν συχνά ρωτάμε το παιδί «Θα σου άρεσε αυτό που κάνεις να συνέβαινε σε σένα;» το βοηθάμε να σκεφτεί τις συνέπειες που έχει η συμπεριφορά του στους ανθρώπους γύρω του.
9) Κατανόηση ότι ο καθένας έχει κάτι να προσφέρει
Όλοι μας έχουμε αδυναμίες αλλά και ξεχωριστά ταλέντα. Όταν εστιάζουμε σε αυτά που το παιδί μπορεί να κάνει καλά & τα χρησιμοποιούμε ως αφετηρία για να βελτιωθεί σε τομείς που δεν είναι τόσο δυνατό, όχι μόνον του ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση αλλά και το βοηθάμε να καταλάβει ότι συνδυάζοντας τα ταλέντα μας, μπορούμε να επιτύχουμε σημαντικό έργο. Όταν κανείς μπορεί να βλέπει την συνεισφορά του κάθε ανθρώπου και να κατανοεί τις δικές του δυνάμεις, σχηματίζεται η πιο ισχυρή και παραγωγική ομάδα.
10) Αγάπη για την ζωή
Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες: Διαλύονται τα σπίτια τους. Αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν μέλη της οικογενείας τους.  Άνθρωποι τα πληγώνουν ή τραυματίζονται. Πολλά δυσάρεστα πράγματα μπορεί να συμβούν που τα παιδιά βιώνουν από πρώτο χέρι. Όσα, όμως, έχουν μάθει να αγαπούν την ζωή συνέρχονται πιο γρήγορα. Φροντίσετε να εμφυσήσετε την αγάπη για ζωή στο παιδί σας. Βρείτε και μοιραστείτε την ομορφιά με το παιδί σας. Φροντίστε να ξέρει πάντα πόσο πολύ το αγαπάτε. Περάστε χρόνο μαζί. Μιλήστε του. Μοιραστείτε ήσυχες αλλά και ξέφρενα διασκεδαστικές στιγμές. Χαρείτε ο ένας τον άλλον. Τι δώρο είναι αυτό για το παιδί σας δεν φαντάζεστε!
Καλή σχολική χρονιά!

Πηγή:  www.mama365.gr/ διασκευή από το άρθρο της Heidi Weinmann, εκπαιδευτικού & συγγραφέως

Λάθη γονέων παιδεύουσι... όλους!!

Μήπως ανήκετε κι εσείς στην τεράστια πλειοψηφία των γονιών που πέφτουν στην παγίδα της υπερπροστασίας υποκύπτοντας σε παράλογες απαιτήσεις; 
Διαβάστε τα 6 πιο κοινά λάθη που κάνουμε, παραδεχτείτε τα & διορθώστε τα.

1) ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΕ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ. Όταν αρχίζει να ουρλιάζει μέσα στο μαγαζί ότι θέλει παγωτό, ενδίδετε στις απαιτήσεις του προκειμένου να μη γίνετε ρεζίλι;;; Αρνηθείτε σθεναρά γιατί αν ενδώσετε μία φορά, ξεκινά ένας φαύλος κύκλος χωρίς τελειωμό.

      2)  ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. Προκειμένου να μη χαλάσετε τις (ελάχιστες) στιγμές που είστε οι δυο σας, αναβάλλετε γι αργότερα το μάλωμα. Κάντε πέτρα την καρδιά σας & μην αναβάλλετε κάτι που πρέπει να γίνει αμέσως.

      3) ΠΑΡΑΚΑΛΑΤΕ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ. Κάθε φορά που πρέπει να συνεργαστεί του λέτε «παρακαλώ» κι έτσι νομίζει ότι αυτό ελέγχει την κατάσταση. Είναι προτιμότερο να εξηγείτε στο παιδί με ηρεμία, αυστηρότητα & σαφήνεια τι πρέπει να κάνει.

      4) ΑΝΤΑΜΕΙΒΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ. Όταν του προσφέρετε μία καραμέλα κάθε φορά που δέχεται να καθίσει στο καρεκλάκι του αυτοκινήτου για να πάτε κάπου, του δείχνετε ότι έχει το δικαίωμα επιλογής κι όχι ότι πρόκειται για σοβαρό θέμα ασφαλείας. Ποτέ μην ανταμείβετε καμία συμπεριφορά που πρέπει να είναι μη διαπραγματεύσιμη. Το παιδί πρέπει να καταλάβει πόσο σημαντικοί είναι οι κανόνες.

      5) ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ. Έτσι του μαθαίνετε ότι είναι το κέντρο του κόσμου και δε δίνει σημασία στις ανάγκες ή τα αισθήματα των άλλων ανθρώπων. Ζητά την άμεση προσοχή από όλους, κάτι το οποίο θα του δημιουργήσει προβλήματα όταν πάει σχολείο.

6) ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΤΕ. Όταν πάτε σινεμά, αφού έχει πάρει ποπ-κορν & πορτοκαλάδα, σας ζητά και μια σακούλα καραμέλες… προκειμένου να μη χαλάσετε μιαν όμορφη έξοδο, του κάνετε όλα τα χατίρια. Κι όμως τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι η ζωή έχει μικρές απογοητεύσεις. Επειδή ζητάνε κάτι, δε σημαίνει ότι πρέπει και να το αποκτήσουν! Κάποια στιγμή θα τραβήξετε τη γραμμή & θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα το παιδί προσαρμόζεται.
Πηγή: Περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς.


Πειθαρχία

Για τους περισσότερους γονείς έχουν υπάρξει πολλές στιγμές κατά τις οποίες ένιωθαν μια απέραντη και απόλυτη αγάπη για το παιδί τους ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή αισθάνονταν θυμό και απογοήτευση. Τα αγαπημένα μας νήπια δοκιμάζουν καθημερινά τα νεύρα μας γιατί δοκιμάζουν γενικώς τα όρια σε οτιδήποτε γύρω τους. Κάποιες φορές είναι πραγματικά δύσκολο να συγκρατήσεις ένα νήπιο αλλά είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί. Άλλωστε, το να θέσετε κανόνες και όρια τώρα, που το μικρό παιδί μαθαίνει ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές, θα βοηθήσει στο να προλάβετε μεγαλύτερα προβλήματα στη συνέχεια.

Πρέπει να είστε συνεπείς...
Σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την πειθαρχία οι γονείς πρέπει να είναι οπωσδήποτε συνεπείς. Οι γονείς που δεν ακολουθούν με σταθερότητα και συνέπεια τους κανόνες που έχουν θέσει στα παιδιά τους, δεν μπορούν να έχουν την απαίτηση από τα παιδιά τους να ακολουθούν αυτούς τους κανόνες. Εάν για παράδειγμα, έχετε πει στο παιδί σας ότι αν δεν είναι φρόνιμο και δεν φέρεται καλά στα άλλα παιδάκια θα το απομακρύνετε από την παιδική χαρά, θα πρέπει να φροντίσετε να τηρήσετε αυτόν τον κανόνα αν το δείτε να παρεκτρέπεται. Κάθε φορά που λέτε κάτι και δεν το κάνετε, υποβαθμίζετε το κύρος σας. Δε χρειάζεται πολύς καιρός για να συνειδητοποιήσει το μικρό παιδί ότι οι κανόνες που θέτετε και οι απειλές σας δεν είναι παρά λόγια της στιγμής.
Και, φυσικά, μην ξεχνάτε ότι τα μικρά παιδιά μαθαίνουν με το να παρατηρούν τους ενήλικες και ειδικά τους γονείς τους. Γι' αυτό θα πρέπει να φροντίζετε ώστε η συμπεριφορά σας να αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας. Όταν ζητάτε από το παιδί σας να μαζεύει τα παιχνίδια που έχει πετάξει στο πάτωμα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι θα καταφέρετε πολύ περισσότερα αν και εσείς οι ίδιοι μαζεύετε τα δικά σας πράγματα και έχετε το δικό σας χώρο καθαρό και τακτοποιημένο.
Προβλήματα συμπεριφοράς...
Είναι πολύ σημαντικό να μη χαστουκίζετε και να μη χτυπάτε το μικρό παιδί, διότι λαμβάνει το μήνυμα ότι όποτε έχουμε νευριάσει μπορούμε να χτυπάμε τους άλλους ανθρώπους. Με το να χτυπάτε ένα παιδί, δεν το μαθαίνετε πώς να γίνει πιο φρόνιμο, το μαθαίνετε απλά ότι η σωματική τιμωρία και το ξύλο είναι συμπεριφορές αποδεκτές για τους ενήλικες.
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την κακή συμπεριφορά του μικρού παιδιού είναι να το αγνοήσετε σε πρώτη φάση, εάν αυτό είναι εφικτό. Η αγνόηση μιας συμπεριφοράς είναι ένας καλός τρόπος για να αποφευχθεί η εδραίωση και η επανάληψή της.
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν καταφεύγει σε αυτή την συμπεριφορά, μόνο και μόνο, για να τραβήξει την προσοχή σας. Προσπαθήστε να ενισχύσετε τις θετικές συμπεριφορές με το να επιβραβεύετε το μικρό σας κάθε φορά που είναι φρόνιμο και ευδιάθετο. Με τον τρόπο αυτό το παιδάκι θα καταλάβει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τραβήξει την προσοχή σας είναι με το να φέρεται καλά.
Κάθε φορά που το μικρό παιδί σας ζητά κάτι, σκεφτείτε το λίγο καλύτερα προτού αρνηθείτε. Μπορεί αυτό που σας ζητά να μην είναι κάτι το υπερβολικό ή μπορεί να είναι κάτι που μπορείτε να του το προσφέρετε, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα θυσιάσετε λίγο από το χρόνο σας. Εάν για παράδειγμα, το παιδάκι θέλει να κάνετε μια βόλτα στο πάρκο κι εσείς είστε κουρασμένοι, είναι εύκολο να του πείτε όχι, αλλά αυτό θα κάνει το παιδί να αισθανθεί ότι είναι δέσμιο των δικών σας διαθέσεων. Είναι προτιμότερο να φυλάτε τις αρνήσεις σας για πράγματα πιο ουσιώδη.
Αν το παιδί σας παρουσιάσει κάποιο ξέσπασμα θυμού βοηθήστε το να ηρεμήσει αλλά μην κάνετε το λάθος να ενθαρρύνετε τη συμπεριφορά του ενδίδοντας σε χάρες που σας ζητάει. Το μόνο που θα πετύχετε αν το κάνετε αυτό είναι να δώσετε στο μικρό παιδί να καταλάβει ότι τα ξεσπάσματα οργής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να παίρνει αυτό που θέλει. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επαινέσετε λεκτικά το παιδί σας όταν ξαναβρεί την ηρεμία του.
Αν έχετε διαπιστώσει ότι σας είναι δύσκολο να ελέγχετε τις συχνές εκρήξεις οργής του παιδιού σας ή σας είναι δύσκολο να επιβάλλετε πειθαρχία στο μικρό σας, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας για συμβουλές και καθοδήγηση.

Πηγές: www.familyhome.gr
            www.kid4u.gr
            www.mynewbaby.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου