Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Παιγνίδια για την 28η Οκτωβρίου...

Η 28η Οκτωβρίου είναι η πρώτη εθνική γιορτή στο νηπιαγωγείο: Συνηθίζεται τα παιδιά να απαγγέλλουν ποιήματα και να λένε τραγούδια από τα χρόνια του '40, κεκλεισμένων των θυρών ώστε κι οι πιο ντροπαλοί να πάρουν μία μικρή γεύση του να στέκονται μπροστά στο κοινό και να παρουσιάζουν κάτι, χωρίς το άγχος που θα προκαλούσε ο μεγάλος αριθμός "αγνώστων" ενηλίκων... Το κοινό μας είναι συνήθως οι φίλοι μας από το ολοήμερο τμήμα, με τους οποίους έχουμε ήδη κάποιες κοινές εμπειρίες κι αισθανόμαστε κάπως άνετα μαζί τους.
Τις μέρες πριν τη γιορτή βεβαίως είχαν προηγηθεί διάφορα δρώμενα για να μάθουμε περισσότερα για την επέτειο του ΟΧΙ: συζητήσεις μ' έναυσμα φωτογραφικό υλικό του '40, θεατρικό παιγνίδι με τον Ιταλό πρέσβη και τον Ιωάννη Μεταξά,  κουκλοθέατρο για την κήρυξη του πολέμου, την επιστράτευση και τη ζωή στο μέτωπο και βεβαίως δραματοποίηση του ίδιου του πολέμου:
Τα νήπια χωρίστηκαν αυθόρμητα σε δύο αντίπαλες ομάδες για να πολεμήσουν στα βουνά... Επειδή κι οι δύο ομάδες ήθελαν να είναι Έλληνες και καμιά Ιταλοί, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τα άσχετα ονόματα: "Μπόμπιρες" και "Μπάμιες"... Τα όπλα τους ήταν κομμάτια εφημερίδες, τσαλακωμένα σε μπάλλες... Το μέτωπο χωρίστηκε με πάγκους σε δύο μέρη και με το σύνθημα ΑΕΡΑ οι παίκτες κάθε ομάδας [χωρίς να σηκώνονται όρθιοι] έπρεπε να κουβαλήσουν και να πετάξουν στους απέναντι 'βόμβες' [εφημεριδόμπαλες]. Όποιος ξεχνιόταν και σηκωνόταν, έδινε στόχο στον εχθρό κι έβγαινε προσωρινά από το παιγνίδι. Με το σύνθημα της ανακωχής, οι ρίψεις σταματούσαν και μετρούσαμε πόσες βόμβες υπήρχαν στο στρατόπεδο κάθε ομάδας. Κέρδιζε κάθε φορά η ομάδα που είχε τις λιγότερες βόμβες στο χώρο της...
Τα νήπια λάτρεψαν αυτό το παιγνίδι διότι ήταν πολύ κινητικό και τα προκαλούσε να συνδυάσουν διαφορετικές δεξιότητες και να εξασκήσουν τ' αντανακλαστικά τους.

Εικαστικές δημιουργίες κάναμε κυρίως με τη λέξη ΟΧΙ, την οποία φτιάξαμε με πλαστελίνη και τη στολίσαμε με γράμματα ή και με το ίδιο το ΟΧΙ.




Ένα ακόμη παιγνίδι που λάτρεψαν ήταν το "Ψάξε, Γράψε...Κέρδισες!"... Έχοντας γνωρίσει και παίξει αρκετά με τις δύο βασικές λέξεις της 28ης ΟΧΙ και ΑΕΡΑ τις προηγούμενες μέρες, τα νήπια ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν μία δυσκολότερη πρόκληση: Στη μεγάλη μοκέτα του χώρου υποδοχής, απλώσαμε ανακατεμένες πολλές λέξεις ΟΧΙ, ΑΕΡΑ [και μερικές ακόμη άσχετες, για αυξημένο βαθμό δυσκολίας] και τα μέλη των ΜΠΟΜΠΙΡΩΝ και των ΜΠΑΜΙΩΝ έπρεπε σε ζεύγη να 'πολεμήσουν' ως εξής: Εντόπιζαν γρήγορα τη λέξη που ζητούσε ο στρατηγός [δηλ. η δασκάλα], την έπαιρναν κι έτρεχαν ως το καβαλέτο και την έγραφαν [το ΟΧΙ στην μπροστινή πλευρά και το ΑΕΡΑ στην πίσω], γύρναγαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν, εντόπιζαν τη δεύτερη λέξη του στρατηγού, την έγραφαν στο καβαλέτο και γύρναγαν πίσω στην ομάδα για να παραδώσουν το μαρκαδόρο τους στα χέρια του επόμενου παίκτη που διάλεγαν οι ίδιοι. Κάθε ομάδα είχε δικό της χρώμα μαρκαδόρο ώστε στο τέλος να μετρήσουμε πόσους πόντους κέρδισε η καθεμιά... Η δραστηριότητα αυτή εμπλέκει δεξιότητες πρώτης ανάγνωσης [εντοπισμού λέξης], πρώτης γραφής [αντιγραφή λέξης στο καβαλέτο] και μαθηματικών [έννοιες του χώρου, εμπρός-πίσω] δίνοντας ταυτόχρονα στα παιδιά την ευκαιρία να ασκήσουν την αδρή τους κινητικότητα με άνεση χώρου. Η μεγαλύτερη δυσκολία που συνάντησαν ήταν να γράφουν τη λέξη στη σωστή πλευρά του καβαλέτου... Μας άρεσε τόσο πολύ αυτό το παιγνίδι που σίγουρα θα το ξαναπαίξουμε ή με άλλες λέξεις ή και με μεμονωμένα γράμματα!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου