Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο...

Τις πρώτες μέρες του σχολείου ανακαλύπτουμε τα επιτραπέζια παιγνίδια. Μας αρέσουν πολύ και μας βοηθάνε να μάθουμε πώς να συνεργαζόμαστε με τους καινούριους μας φίλους, να έχουμε υπομονή για τη σειρά μας, να τηρούμε τους κανόνες και να παίζουμε δίκαια και ήσυχα.

Σας παρουσιάζουμε εδώ τα πιο αγαπημένα μας [με σειρά εμφανίσεως...]

Το παρακάτω παιγνίδι ονομάζεται "Πιάσε με αν μπορείς" και παίζεται με 4 το πολύ παίκτες κι έναν διαιτητή. Ο διαιτητής τραβάει μια κάρτα από τη στοίβα και τη δείχνει στους παίκτες χωρίς να μιλά. Πρέπει οι παίκτες να προσπαθήσουν άμεσα να πιάσουν όποιο ζωάκι δείχνει η κάρτα. Ο πιο γρήγορος κερδίζει την κάρτα. Στο τέλος μετράμε τις κάρτες και βρίσκουμε τη σειρά των νικητών [:1ος, 2ος, 3ος και 4ος!] Σε αυτό το παιγνίδι δεν υπάρχουν χαμένοι. Νικητές είναι όλοι οι παίκτες.
 
Στόχος του παιγνιδιού αυτού εκτός από τη διασκέδαση, τη συνεργασία, την τήρηση των κανόνων και τη συγκέντρωση σε μία σχετικά μεγάλης διάρκειας δραστηριότητα είναι η εξάσκηση του συντονισμού ματιού-χεριού και η ανάπτυξη των αντανακλαστικών. Όχι, παίζουμε!!!


Το δεύτερο παιγνίδι που γνωρίσαμε ήταν το ΧΡΩΜΑΤΟΡΑΜΑ. Αυτό παίζεται με δύο παίκτες. Αρχικά ο κάθε παίκτης τραβά τυχαία από το κουτί ένα πιόνι και προσπαθεί να το τοποθετήσει στον πίνακα, στη σωστή για το χρώμα και το σχήμα του θέση. Επειδή όμως μας φάνηκε πολύ εύκολο, το έχουμε ήδη δυσκολέψει, χρησιμοποιώντας ένα ζάρι για να μας υποδεικνύει το χρώμα του θα διαλέξουμε. Σύντομα θα βάλουμε στο παιγνίδι και το δεύτερο ζάρι που θα μας υπαγορεύει το σχήμα, οπότε θα παίζουμε με τα γεωμετρικά σχήματα [πρώτα μαθηματικά] και θα κάνουμε παρατηρήσεις, ομαδοποιήσεις, αντιστοιχίσεις και ταυτίσεις [δηλ. θα 'ξεσκονίζουμε' τις βασικές μαθηματικές δεξιότητες που θα μας οδηγήσουν στην κατάκτηση της έννοιας του αριθμού.] Όχι, παίζουμε!!!


Το επόμενο παιγνίδι που πραγματικά δεν χορταίνουμε είναι οι ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ! Παίζεται με 4 παίκτες το πολύ. Ο κάθε παίκτης, με τη σειρά, ρίχνει τα χρωματικά ζάρια και πρέπει να βρει την καραμέλα που έχει το συνδυασμό των 2 χρωμάτων που έφεραν τα ζάρια. Είμαστε τόσο καλοί που σύντομα θα χρησιμοποιήσουμε και το τρίτο ζάρι του παιγνιδιού κι άλλες τόσες καραμέλες. Εκεί να δείτε μπέρδεμα!  
Σ' αυτό το παιγνίδι ασκούμε τη λογικομαθηματική μας σκέψη κάνοντας συνδυασμούς και αναπτύσσουμε το συντονισμό ματιού-εγκεφάλου και την ικανότητά μας για άμεση οπτική αναγνώριση δεδομένων. Όχι, παίζουμε!!!

Τελευταίο αγαπημένο μας για την ώρα είναι το Παλάτι των Πόνυ. Ξανά, το όριο είναι 4 παίκτες οι οποίοι κουνώντας το πόνυ τους όπου τους υποδεικνύει ο δείκτης προσπαθούν να φτάσουν στο παλάτι πρώτοι. Εδώ εξασκούμε την αντιληπτική μας ικανότητα, τη δεξιότητα εκτέλεσης οδηγιών, 'πρωτοδιαβάζουμε' ή αποκωδικοποιούμε εικονικές πληροφορίες από κάρτες και ακολουθούμε και χάρτη. Όχι, παίζουμε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου