Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015

Ο δικός μας Αρλεκίνος...

Με την έλευση της τρελής Αποκριάς, το γνωστό βιβλίο της Ζωρζ Σαρρή "Ο Αρλεκίνος" κάνει την εμφάνισή του στην τάξη μας. Πρόκειται για την ιστορία ενός φτωχού παιδιού που δεν έχει στολή & παρακολουθεί μόνος και λυπημένος τους μασκαράδες να χορεύουν στην πλατεία... Η μαμά του όμως με βελόνα, κλωστή & φαντασία, βγάζει κουρελάκια από ένα παλιό μπαούλο & του φτιάχνει μία πανέμορφη στολή... κι έτσι ο φίλος μας βρίσκει και πάλι τη χαρά του διασκεδάζοντας με τους φίλους του. Φέτος, προσεγγίσαμε λίγο διαφορετικά αυτήν την όμορφη ιστορία: τα νήπια χωρίστηκαν σε ζευγάρια [υπήρξε και μία τριάδα], πήραν μία εικόνα του βιβλίου & τους δόθηκε χρόνος να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία δοκιμάζοντας τη στοχαστική ρουτίνα "ΔΕΣ-ΣΚΕΨΟΥ-ΑΝΑΡΩΤΗΣΟΥ". Καθώς τα νήπια παρατηρούσαν τις εικόνες που τους δόθηκαν, η νηπιαγωγός περνούσε από κάθε τραπέζι κι ηχογραφούσε τις συνομιλίες των μαθητών. Οι σκέψεις κι η φαντασία τους ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσες & παραθέτονται παρακάτω:

Βασίλης, Λυδία & Βιργινία
Τα παιδιά παρατήρησαν ότι στην εικόνα φοράνε αποκριάτικες στολές, χαμογελάνε κι είναι χαρούμενοι. επίσης παρατήρησαν ότι στην εικόνα τους έχει ουρανό, θάλασσα και βάρκες.
Σκέφτηκαν ότι οι άνθρωποι της εικόνας μπορεί να βρίσκονται σ' ένα ξενοδοχείο κι έχουν βγει να κάνουν παιγνίδια ή μπάνιο με τις στολές τους. Σκέφτηκαν ακόμη ότι οι βάρκες είναι μάλλον για να κάνουν βόλτα.
Τα νήπια αναρωτήθηκαν:
1) Αν οι μασκοφόροι είναι αγόρια ή κορίτσια και προσπάθησαν να καταλήξουν σε συμπέρασμα λέγοντας: "αυτό μοιάζει με κορίτσι γιατί έχει ροζ μάγουλα" "αλλά είναι αγόρι γιατί φοράει τέτοια παπούτσια..."
2) "Πώς θα χωρέσουν όλοι αυτοί στη βάρκα;" & πάλι υπέθεσαν ότι "ένας θα μπει στην κάθε βάρκα!" "αν στριμωχτούν, ένας θα πέσει στη θάλασσα, αλλά δεν πειράζει, κολυμπάνε..." "άμα είναι βαθιά, θα έχει μπρατσάκια..."

Σπύρος & Μαριαλένα
Τα νήπια παρατήρησαν ότι στην εικόνα κάνουν 'γύρω-γύρω όλοι' κι είναι χαρούμενοι αλλά κάποιος δεν έχει τίποτα, κανένα φίλο. Επίσης πρόσεξαν ότι μερικοί έχουν και μάσκες, ενώ άλλοι δεν έχουν.
Σκέφτηκαν ότι έρχεται και καταιγίδα αλλά αυτοί που κάνουν 'γύρω-γύρω όλοι' δεν την ακούνε.
Αναρωτήθηκαν τί έχουν ντυθεί τα παιδιά της εικόνας.

Έλμα & Μάριος
Τα νήπια παρατήρησαν ότι τα παιδάκια της εικόνας κάνουνε πάρτυ με στολές κι ότι έχει και θάλασσα. Επίσης ότι ένα παιδάκι είναι σπίτι και τους βλέπει.
Σκέφτηκαν ότι αυτό το παιδάκι είναι λυπημένο γιατί δεν είναι στο πάρτυ κι αναρωτήθηκαν πού είναι η μαμά του.

Γιώργος & Μπάμπης
Τα νήπια παρατήρησαν ότι στην εικόνα υπάρχει ένα παιδάκι, μία μπλουζίτσα, μια γατούλα & ένα τραπέζι.
Σκέφτηκαν ότι το παιδάκι θέλει να δώσει τη μπλούζα του στη γατούλα κι ότι φτιάχνει το τραπέζι για να κάτσει να φάει.
Αναρωτήθηκαν αν το άλλο πρωί θα πάει στο χωριό του...

Φίλιππος & Ραφαήλ
Τα νήπια παρατήρησαν ότι στην εικόνα υπάρχει μία σκάλα, μία γατούλα και παιδάκια.
Σκέφτηκαν ότι το αγοράκι είναι καλό αλλά λυπημένο επειδή δεν έχει στολή κι ότι η στολή του ίσως είναι κρυμμένη επάνω, στη ντουλάπα.
Αναρωτήθηκαν εάν η γυναίκα είναι καλή ή κακιά...

Στη συνέχεια της δραστηριότητας, τα ζευγάρια και η τριάδα συγκεντρώθηκαν στη γωνιά της συζήτησης και παρουσίασαν τις εικόνες και τις σκέψεις τους στην ολομέλεια. Βάλαμε τις εικόνες σε λογική σειρά [η οποία έτυχε να συμπίπτει και με τη σειρά του παραμυθιού] κι αναδιηγηθήκαμε την ιστορία που μας περιγράφουν, ανακαλύπτοντας ουσιαστικά το παραμύθι της Ζωρζ Σαρρή.
Αμέσως μετά τα νήπια διάλεξαν καινούριους συνεργάτες,  γύρισαν στα τραπέζια τους & ζωγράφισαν το δικό τους Αρλεκίνο, εμπνευσμένα από την όμορφη ιστορία...

 

 

Tέλος παρά τα χιόνια και τις ιώσεις που μας έχουν αποδεκατίσει ως τμήμα, καταφέραμε να φτιάξουμε μερικές πανέμορφες βενετσιάνικες μάσκες & να χορέψουμε μέχρι τελικής πτώσης στο αποκριάτικο πάρτυ μας...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου