Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Εκλογές στη Χώρα του Χειμώνα - Μέρος 2ον

Την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου έκλεισε επιτέλους η προεκλογική περίοδος με τις ομιλίες των υποψηφίων... Τα ψηφοδέλτια είχαν ετοιμαστεί από νωρίς: Ασκήσαμε τη λεπτή μας κινητικότητα χειριζόμενοι το ψαλίδι για να κόψουμε τις εικόνες των υποψηφίων...




Κάναμε ομαδοποιήσεις [μαθηματικά] για να τακτοποιήσουμε τα ψηφοδέλτια ανά εικόνα ώστε να διευκολυνθεί η γραμματεία στο έργο της...




Συζητήσαμε για τη γραφειοκρατία των εκλογών: Χρειαζόμαστε έναν εκλογικό κατάλογο όπου θα αναγράφονται τα ονομάτα όλων των εκλογέων [μελών της τάξης], μία επιτροπή διενέργειας εκλογών που θ' αποτελείται από τη γραμματέα και το βοηθό της, μία εφορευτική επιτροπή για την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων & μία ελεγκτική επιτροπή για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει γίνει κάποιο λάθος στην καταμέτρηση [ανάπτυξη προφορικού λόγου, εμπλουτισμός λεξιλογίου]. 
Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλά νήπια ήθελαν ν' αναλάβουν υπεύθυνο ρόλο σε κάποια από τις επιτροπές & η μόνη δημοκρατική λύση για την ανάθεση των ρόλων αυτών ήταν ΚΛΗΡΩΣΗ ανάμεσα στους ενδιαφερομένους. 
Από την κλήρωση λοιπόν προέκυψαν τα εξής:
Γραμματέας η Βιργινία. Καθήκον της; Έβρισκε στον εκλογικό κατάλογο το όνομα κάθε νηπίου που ερχόταν να ψηφίσει, είτε αναγνωρίζοντάς το με βάση τα γράμματα που ήδη γνωρίζει, είτε με τη βοήθεια της 'ταυτότητας' που της παρέδιδε ο κάθε εκλογέας.  Τσέκαρε το όνομα κάθε παιδιού που ψήφιζε και του έδειχνε που να υπογράψει. [Εδώ εμπλέκονται δεξιότητες γραφής, αναγνώρισης λέξεων, πρώτης ανάγνωσης]
Βοηθός γραμματέως ο Κυριάκος. Καθήκον του; Συνέλεγε μία εικόνα από κάθε ομάδα υποψηφίων, έφτιαχνε ένα πακέτο ψηφοδελτίων και τα έδινε σε κάθε νήπιο που πλησίαζε για να ψηφίσει μαζί με τον φάκελο, μόλις η γραμματέας εντόπιζε το όνομά του.

Η γραμματεία μας επί τω έργω

Ψάχνοντας το όνομα του εκλογέα
Υπογράψτε εδώ παρακαλώ...
Υπογραφή: Ψήφισα!!!
Κι εγώ ψήφισα & υπογράφω!
Αμέσως μετά το κάθε νήπιο, πήγαινε πίσω από το αυτοσχέδιο παραβάν για να ψηφίσει το ζωάκι της αρεσκείας του. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να διπλωθεί το ψηφοδέλτιο και να μπει στο φάκελο... εδώ βοηθούσε η δασκάλα διακριτικά, τονίζοντας ότι δεν κοιτάζει τις επιλογές των παιδιών διότι όπως αναφέραμε συχνά στη διάρκεια των ημερών αυτών, η ψήφος είναι μυστική επειδή ο καθένας μας πρέπει να σκέπτεται μόνος του και ν' αποφασίζει ποιον θα ψηφίσει χωρίς να επηρεάζεται από τις σκέψεις των φίλων του... Τέλος, τα αχρησιμοποίητα ψηφοδέλτια πήγαιναν σε μια τσάντα ανακύκλωσης και το ψηφοδέλτιο ...δαγκωτό στην κάλπη!













Τελευταία ψήφισε η γραμματέας...
Ο συμπληρωμένος εκλογικός μας κατάλογος με τις αναμενόμενες αποχές λόγω ...ιώσεων!
Αφού ψηφίσαν όλοι, ανέλαβε το έργο της η εφορευτική επιτροπή:
Η Αναστασία άνοιγε τους φακέλους & ανακοίνωνε την κάθε ψήφο ενώ η Πολυτίμη σημείωνε τις ψήφους δίπλα στον κάθε υποψήφιο [αντιστοίχηση, πρώτα μαθηματικά].







Αφού ανοίχτηκαν και καταγράφηκαν όλες οι ψήφοι, έπιασαν δουλειά οι καταμετρητές κι οι ελεγκτές... 
Ο Μάριος κληρώθηκε να μετρήσει όλες τις καταγεγραμμένες ψήφους κι ο Βασίλης να ελέγξει εάν όλα τα ψηφοδέλτια είχαν καταγραφεί σωστά.





Τέλος εκλογών και η Λυδία γράφει το όνομα του νικητή στον πίνακα αποτελεσμάτων... Νικητής ο ΛΥΚΟΣ με 4 ψήφους!


Υπήρξαν απορίες τύπου: 'Μα πώς γίνεται; Αφού τρώει τα άλλα ζώα;' στις οποίες δε νομίζω ότι μπόρεσαν να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις... ίσως να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα όμως, παρακολουθώντας παρακάτω το βίντεο της προεκλογικής του ομιλίας.



Η πρώτη επίσημη εργασία του νέου αρχηγού ήταν να διαλέξει ένα έργο τέχνης που ν' αντιπροσωπεύει τη Χώρα του Χειμώνα, όμως οι μετεκλογικές μας δραστηριότητες είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει σε μεταγενέστερη ανάρτηση. 
Μέχρι τότε... σας χαιρετούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου