Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Παγκόσμια ημέρα τρίτης ηλικίας

Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα της τρίτης ηλικίας και στα νηπιαγωγεία συνήθως την αφιερώνουμε στους αγαπημένους παππούδες και γιαγιάδες με ποικίλες δραστηριότητες και κατασκευές. Φέτος όμως που οι αγαπημένοι μας πρέπει να μείνουν μακριά για να προστατεύσουν την υγεία τους, εμείς επιλέξαμε έναν διαφορετικό τρόπο να τους τιμήσουμε. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε για εκείνους και να ενεργοποιήσουμε τη σκέψη και το συναίσθημά μας εφαρμόζοντας τις Ρουτίνες Σκέψης που προτείνει η ομάδα Project Zero του Πανεπιστημίου  Harvard & αξιοποιώντας τις αρχές του Έντεχνου Συλλογισμού.

Ξεκινήσαμε συζητώντας ποιες είναι οι αγαπημένες μας δραστηριότητες με τον παππού και τη γιαγιά κι ύστερα τους απεικονίσαμε σε φύλλο εργασίας, χρησιμοποιώντας τη Ρουτίνα Σκέψης CSI ‘‘Χρωμάτισε – Συμβόλισε – Απεικόνισε’’. Ένα νήπιο παρατήρησε ότι όλα τα σύμβολα ταιριάζουν στη γιαγιά & στον παππού, οπότε αποφασίσαμε να επιλέξουν εκείνο που τα παιδιά θεωρούν πιο σημαντικό. Σημαντικό ρόλο στην εργασία αυτή έχει η εξατομικευμένη αλληλεπίδραση με τον εκπαιδευτικό προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις και να αιτιολογηθούν οι επιλογές των παιδιών.



















Την επόμενη μέρα παίξαμε ένα παιγνίδι προσεκτικής παρατήρησης με οπτικό ερέθισμα τον πίνακα του Γεώργιου Ιακωβίδη κι εφαρμόσαμε τη Ρουτίνα Σκέψης “Looking 10 x 2”. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν πολύ καλά στο καινούριο αυτό ‘παιγνίδι’ κι ανακάλυψαν λεπτομέρειες του πίνακα που μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε και σε υποθέσεις σχετικά με την έκφραση του κοριτσιού που αποκαλύπτει αρνητικά συναισθήματα, ανατρέχοντας στις δικές τους προσωπικές εμπειρίες.

‘‘Χτενίζοντας’’ (1886)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου