Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Χρώματα

 Οι πρώτες δραστηριότητες με τα χρώματα είναι πάντα κινητικές και παιγνιώδεις (όπως τα μουσικά στεφάνια) και στοχεύουν στην διερεύνηση των γνώσεων των παιδιών και την εξοικείωσή τους με τις  οδηγίες των παιγνιδιών αλλά και τον εντοπισμό των χρωμάτων στο περιβάλλον μας. Στη συνέχεια, το αγαπημένο παραμύθι του Leo Lionni έκανε για μια φορά ακόμη την εμφάνισή του στην τάξη μας και τα παιδιά μαγεύτηκαν από τις περιπέτειες του Μικρού Μπλε και του Μικρού Κίτρινου. Για όσους δεν το χόρτασαν ή ήταν απόντες, μπορείτε να το βρείτε και στο youtube.



Αμέσως μετά την αφήγηση έγινε συζήτηση για την αλήθεια που έχουν μέσα τους τα παραμύθια και καθώς οι απόψεις διίσταντο, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε πλαστελίνη και χρώματα για να διαπιστώσουμε μόνοι μας εάν όντως η ένωση του μικρού μπλε με το μικρό κίτρινο δημιουργήσει ένα μικρό πράσινο… Το πείραμα βεβαίως και επαλήθευσε το παραμύθι προς μεγάλη έκπληξη μερικών παιδιών αλλά και ενθουσιασμό όλων. Ο μεγαλύτερος όμως ενθουσιασμός όμως ήρθε όταν χρησιμοποιήσαμε τέμπερες και δαχτυλάκια [και παλάμες…και χεράκια γενικώς…] για να ενώσουμε τα δύο χρώματα σε χαρτί. Μερικά χεράκια μάλιστα δεν σταμάτησαν στην απλή ένωση των χρωμάτων, συνέχισαν ν’ απλώνουν τις τέμπερες μέχρι να καλύψουν ολόκληρο το χαρτί.






Η επόμενη μέρα ήταν ακόμη καλύτερη αφού βρήκαμε ευκαιρία να γίνουμε 'Μικροί Επιστήμονες' και να εξετάσουμε πιθανές ενώσεις και άλλων χρωμάτων ίδιας επιλογής, διατυπώνοντας υποθέσεις για τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την κάθε προτεινόμενη ένωση. Ο πειραματισμός με πλαστελίνη και τέμπερες ήταν και πάλι το ζενίθ της χαράς μας και δεν μας πείραξε καθόλου που οι υποθέσεις μας [κατά πλειοψηφία] δεν επαληθεύτηκαν. Αντίθετα ανακαλύψαμε με χαρά τους συνδυασμούς των βασικών χρωμάτων που δημιουργούν τα συμπληρωματικά αλλά και τις διάφορες αποχρώσεις τους. 








Και φυσικά την επόμενη μέρα δε θα χάναμε την ευκαιρία να συμπληρώσουμε ένα φύλλο εργασίας με προμαθηματική κατεύθυνση [αντιγραφή προτύπου], πάνω στο οποίο αποτυπώθηκαν οι ανακαλύψεις των πειραμάτων μας.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου