Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018

Για το Πολυτεχνείο...

Προσπαθώντας να προσεγγίσουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου από αναπτυξιακά κατάλληλη σκοπιά, ξεκινήσαμε με το αγαπημένο παραμύθι της Σοφίας Ζαραμπούκα "Στο δάσος". Παρακολουθώντας τις περιπέτειες της σοφής κουκουβάγιας, εκλεγμένου αρχηγού των ζώων του δάσους, που εκδιώκεται διά της βίας από τη θέση της από το δυνατό ελέφαντα... συζητάμε τις πράξεις των ηρώων και τα επιθυμητά γνωρίσματα ενός καλού αρχηγού. 
Καθώς μελετάμε τα ζώα την περίοδο αυτή, κάποια παιδιά αναρωτιούνται γιατί το λιοντάρι είναι ο βασιλιάς της ζούγκλας από τη στιγμή που υπάρχουν μεγαλύτερα, δυνατότερα και ικανότερα ζώα... οπότε μπαίνουμε στη διαδικασία να μιλήσουμε για το ποιος θα μπορούσε να γίνει αρχηγός των ζώων της ζούγκλας. Καταλήγουμε στην ιδέα να διενεργήσουμε εκλογές στην τάξη, ώστε να αναδειχθεί ο κατάλληλος αρχηγός. 
Πρώτο μας μέλημα να προτείνουμε υποψήφιους με απαραίτητη προϋπόθεση της αιτιολογία κάθε ιδέας βάσει των χαρακτηριστικών του ζώου.
Υποψήφιοι είναι τελικά:
1) το τσιτάχ λόγω ταχύτητας,
2) ο χιμπαντζής λόγω εξυπνάδας,
3) το λιοντάρι γιατί είναι ο βασιλιάς
4) ο μυρμηγκοφάγος διότι μπορεί να καθαρίζει τη ζούγκλα από τα ζουζούνια,
5) η μαϊμού λόγω ομορφιάς και
6) ο γορίλλας λόγω δύναμης

Παίξαμε παιγνίδια προανάγνωσης και μετρήσεων για να εντοπίσουμε ποια παιδιά θα μπορούσαν ν' αναλάβουν θέσεις ευθύνης στη γραμματεία και την εφορευτική επιτροπή. Φτιάξαμε τα ψηφοδέλτια και τον εκλογικό κατάλογο. Ετοιμάσαμε την κάλπη και το παραβάν και βέβαια τις ταυτότητες των ψηφοφόρων... Κάθε παιδί έδωσε τα στοιχεία του στον υπολογιστή για να συμπληρωθούν τα δελτία ταυτότητας, πρόσθεσε τη φωτογραφία και την υπογραφή του και παρέλαβε το ΑΔΤ του ώστε να προσέλθει στις εκλογές, την επόμενη μέρα. 
Η διαδικασία είναι απλή: κάθε ψηφοφόρος δίνει την ταυτότητά του στην εφορευτική επιτροπή και παραλαμβάνει το φάκελο και το ψηφοδέλτιο. Όσο ψηφίζει πίσω από το παραβάν, ο έφορος εντοπίζει το όνομά του στον εκλογικό κατάλογο και σημειώνει ότι προσήλθε στις εκλογές. Μόλις ρίξει το φάκελο στην κάλπη, ο κάθε ψηφοφόρος υπογράφει δίπλα στο όνομά του και παραλαμβάνει την ταυτότητά του.

Η εφορευτική επιτροπή περιμένει το άνοιγμα της κάλπης και την έλευση των ψηφοφόρωνΠίσω από το παραβάν
Η κάλπη
Με τις ταυτότητες στο χέρι, περιμένουμε να ψηφίσουμε...


Η ώρα της κάλπης 

Οι ψηφοφόροι υπογράφουν...Όταν η κάλπη άνοιξε, μετρήθηκαν οι ψήφοι και τ'αποτελέσματα καταγράφτηκαν και καθαρογράφτηκαν από τις αρμόδιες επιτροπές...

Τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Ψήφισαν 17 εγγρεγραμμένοι ψηφοφόροι. Μετρήθηκαν 16 έγκυροι ψήφοι. Έλαβαν:
Τσίταχ 8
Λιοντάρι 5
Γορίλλας 1
Χιμπαντζής 1
Μαϊμού 1Τέλος αποτυπώσαμε εικαστικά τις δραστηριότητές μας, ζωγραφίζοντας τις εκλογές...
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου