Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2019

Χριστούγεννα

Η προετοιμασία για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων ξεκίνησε παραδοσιακά με μία συζήτηση σχετικά με τις δραστηριότητες που τα παιδιά επιθυμούν να πραγματοποιήσουμε τις μέρες αυτές. Οι ιδέες τους αποτυπώνονται στον παρακάτω εννοιολογικό χάρτη που παρουσιάζει το σχέδιο εργασίας μας.


Μία από τις πρώτες εργασίες που ζήτησαν τα παιδιά ήταν να φτιάξουμε κολάζ χιονανθρώπων. Αμέσως μετά διαβάσαμε το κλασσικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν "Το κοριτσάκι με τα σπίρτα." Όμως αντί να εστιάσουμε στις ιδέες του μεγάλου παραμυθά, βάλαμε τη φαντασία μας να δουλέψει και κάναμε τις δικές μας προτάσεις σχετικά με το τι βλέπει το κοριτσάκι κάθε φορά που ανάβει τα σπίρτα του... Οι ιδέες αυτές μάλιστα απετέλεσαν και τη βάση της θεατρικής διασκευής που παρουσιάσαμε στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας.

Από τις εργασίες μας δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν γυαλιστερές μπάλλες για το δέντρο μας... Ζωγραφίσαμε και διακοσμήσαμε μερικές και τις συνθέσαμε σε δέντρο που στόλιζε όλο το Δεκέμβρη την τάξη μας. Επίσης φτιάξαμε μπάλες από φελιζόλ με την τεχνική του decoupage για να στολίσουμε και το δέντρο του σπιτιού μας. 
Ο Άγιος Βασίλης είχε βεβαίως την τιμητική του. Μερικά παιδιά αναρωτιόντουσαν για την ύπαρξή του και εξέφραζαν αμφιβολίες για τη δυνατότητά του να μοιράζει όλα αυτά τα δώρα... Κάποιοι μάλιστα παρατήρησαν ότι δεν μπορεί να είναι αληθινός γιατί τον βλέπουμε παντού (π.χ. στο δρόμο ή στα μαγαζιά) και δεν είναι πάντα ο ίδιος αλλά έχει διαφορετική εμφάνιση! Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τον αληθινό Άγιο Βασίλη, τον Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας που γιορτάζει την Πρωτοχρονιά, το Δάσκαλο που περιπλανιώταν στα χωριά και χάριζε στα φτωχά παιδιά το δώρο της Γνώσης. Ακούσαμε την ιστορία του και την απαρχή του εθίμου της Βασιλόπιτας και βέβαια συζητήσαμε για τα δώρα που θέλουμε να μας φέρει φέτος. Πέραν του ιστογράμματος που αποτυπώνει τις επιθυμίες μας, κάθε παιδί κλήθηκε να απεικονίσει εικαστικά το δώρο του και όταν ο βοηθός του Άγιου Βασίλη επισκέφθηκε το σχολείο μας, μπόρεσε να δει το έργο μας και να μεταφέρει στον Άγιο τι ακριβώς θέλουμε...Βεβαίως τα παιδιά έφτιαξαν και πορτρέτα ή μάσκες και στολίδια με το πρόσωπο του αγαπημένου τους Άγιου!Παρακολουθήσμε την ιστορία των πρώτων Χριστουγέννων για να μάθουμε τι συνέβη τη βραδιά της γέννησης του Χριστούλη και να ξέρουμε ακριβώς τι γιορτάζουμε στις 25 Δεκεμβρίου... Με έμπνευση από την ιστορία αυτή φτιάξαμε τα αγγελάκια μας που ετοιμάστηκαν με βάση φίλτρα του καφέ για να πετύχουμε αυτή τη συννεφένια υφή στη μίξη των χρωμάτων.
Διαβάσαμε σε...επεισόδια την πολυαγαπημένη μάγισσα Φρικαντέλα του Ευγένιου Τριβιζά κι επιλέξαμε να ζωγραφίσουμε ό,τι μας άρεσε πιο πολύ από το παραμύθι αυτό. Ακούσαμε και τραγουδήσαμε κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και γελάσαμε πολύ με τα καμώματα και τα παθήματα της Φρικαντέλας.Άλλο ένα αριστούργημα του Ευγένιου Τριβιζά, το συγκινητικό "Ένα δέντρο, μια φορά" ήρθε στην τάξη μας μέσω του υπολογιστή: Η πολυβραβευμένη ταινία κινουμένων σχεδίων, συμπαραγωγή της ΕΡΤ και της Time Lapse Pictures (2009) του Παναγιώτη Ράππα (συνεργάτη του Steven Spielberg και ισόβιο μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου των ΗΠΑ) και του βραβευμένου με ΕΜΜΥ Νάσου Βακάλη, γοήτευσε όλα τα παιδιά και τους έδωσε έμπνευση να στολίσουν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα δέντρα. Η 30λέπτη αυτή ταινία είναι ελεύθερη στο διαδίκτυο και διαθέσιμη στο youtube για όποιον ενδιαφέρεται να την ξαναδεί

Για να φωτίσουμε γλυκά τις ημέρες των εορτών χρησιμοποιήσαμε τέμπερες, μεράκι, χρυσόσκονη και άδεια γυάλινα βάζα για να φτιάξουμε όμορφα κηροπήγια. Με πηλό και κουπ-πατ πλάσαμε στολίδια για το δέντρο κι αφού στεγνώσανε καλά τα διακοσμήσαμε με γυαλιστερές χρυσόκολλες.


Τις κάρτες με τις φετρινές μας ευχές τις διακοσμήσαμε με ένα πρωτότυπο δεντράκι φτιαγμένο με πολύχρωμα κουμπιά. Τέλος βάψαμε & στολίσαμε μεγάλα άδεια κουτιά για να μεταφέρουμε όλες μας τις εργασίες στο σπίτι με ασφάλεια!

Καλή Χρονιά και του χρόνου με υγεία!

1 σχόλιο: