Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Παιγνίδια με αριθμούς και γράμματα

Ίσως φαίνεται παράξενο αλλά τα τρόφιμα αποτελούν εξαίρετη αφετηρία για παιγνίδια μαθηματικών, γραφής και ανάγνωσης. Ολοκληρώνοντας λοιπόν σιγά-σιγά το θέμα "Διατροφή", εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία που μας έδωσε το παραμύθι της πεινασμένης κάμπιας [που ήταν γεμάτο φρούτα κι αριθμούς] και παίξαμε ξανά ένα SUDOKU. 
Το γνωστό αυτό παιγνίδι το πρωτογνωρίσαμε τα Χριστούγεννα και το παίξαμε σε βάση 3Χ3 με καρτέλες από χριστουγεννιάτικα είδη [π.χ. μπάλα, αγγελάκι, δέντρο κλπ.]. Αυτή τη φορά υπήρχε αυξημένος βαθμός δυσκολίας για όσα παιδιά επιθυμούσαν κι αισθάνονταν έτοιμα ν' ανταποκριθούν στην πρόκληση: Η βάση μας εύκολα μετατρεπόταν από 3Χ3 σε 4Χ4 με αυξημένο αριθμό καρτελών & φρούτων. Τα παιδιά εργάστηκαν σε ζευγάρια κι οφείλω να ομολογήσω ότι τα κατάφεραν πολύ καλά [και στη συνεργασία και στο αποτέλεσμα]: πολλά πέτυχαν το συνδυασμό με την πρώτη προσπάθεια. κάποια άλλα ζευγάρια με τη δεύτερη [όπως ίσως φαίνεται και στις φωτό που ακολουθούν] κι ελάχιστα με τη βοήθεια της δασκάλας ή των φίλων τους αλλά δεν υπήρξε κανένα ζευγάρι που τα παράτησε ή δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το λογικομαθηματικό παζλ.


































Την επόμενη μέρα μηχανευτήκαμε ένα ακόμη απαιτητικό παιγνίδι που συνδύαζε γραφή [αντιγραφή] και αριθμούς: Τα νήπια χωρίστηκαν σε δύο 'αντίπαλες' ομάδες & στη μοκέτα τοποθετήθηκαν δύο οικογένειες λέξεων: α) του Π, στο χαρτόνι με την πόρτα και β) του Λ, στο χαρτόνι με το λεμόνι. Ένας παίκτης από τη μία ομάδα τραβούσε μία κάρτα [με αριθμό από το 1 ως το 3] και μαζί με έναν παίκτη από την αντίπαλη ομάδα έπρεπε να πάρει τόσες λέξεις όσες έδειχνε ο αριθμός που τράβηξε, να διασχίσει την τάξη γρήγορα [αλλά χωρίς τρέξιμο...] και να τις αντιγράψει από την καρτέλα στο καβαλέτο. Νικητές ήταν όσοι κατάφερναν να ολοκληρώσουν την αντιγραφή αλλά ο γρηγορότερος έπρεπε bonus έναν πόντο παραπάνω για την ομάδα του... Περιττό ν' αναφέρω ότι τα παιδιά είχαν όλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και το καταδιασκέδασαν... Όσο για τα γραμματάκια τους... έκαναν υπέροχη δοπυλειά για την ηλικία τους.























Περισσότερα παιγνίδια στις επόμενες αναρτήσεις...  



1 σχόλιο: