Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ανθισμένη αμυγδαλιά

Δίπλα στο σχολειό μας άνθισε πριν λίγες μέρες μία όμορφη μυγδαλιά κι όπως ήταν φυσικό τράβηξε το ενδιαφέρον των παιδιών... κι έτσι ξεκίνησε η ενασχόλησή μας μ' αυτό το παράξενο δέντρο που μέσα στο χειμώνα, πριν βγάλει καν φύλλα, γεμίζει με πανέμορφα λευκά & ροζ ανθάκια. Θυμήθηκα ένα παραδοσιακό παραμύθι, "Ο Βοριάς κι η Μυγδαλιά" κι αφού το αφηγήθηκα στα νήπια, συζητήσαμε για την ιδιομορφία του δέντρου κι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, οπότε το θέμα μας απασχόλησε μερικές μέρες. Ανατρέξαμε στο διαδίκτυο για να βρούμε αρχικά το εν λόγω παραμύθι αλλά και περισσότερες πληροφορίες ή ιδέες για δραστηριότητες με αφετηρία την αμυγδαλιά κι ανακαλύψαμε αρκετά πράγματα.



Πρώτον θαυμάσαμε τους πίνακες του διάσημου Βαν Γκογκ & παρατηρήσαμε τις λεπτομέρειες των κλαδιών και των λουλουδιών κι αμέσως μετά ζωγραφίσαμε κι εμείς με πινέλα και τέμπερες, προσπαθώντας να φτιάξουμε τα δικά μας κλαδιά αμυγδαλιάς...









Διαβάσαμε ποιήματα σχετικά με την αμυγδαλιά κι αφήσαμε το μυαλό μας να πλανηθεί μαγικά σ' ένα νοερό ταξίδι... 





Ολες οι ιδέες που εξέφρασαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του νοερού μας ταξιδιού, καταγράφηκαν και θ' αποτελέσουν βάση μιας ιστορίας, που θα δείτε σε επόμενη ανάρτηση.

Στη συνέχεια τα νήπια χωρίστηκαν σε τετράδες [και μία πεντάδα] κι ανέλαβαν να ζωγραφίσουν τις εικόνες που τους ενέπνευσαν τα ποιήματα. Τα έργα τους:



Το ποίημα αυτό μας το είπε η Νικολέτα
 


Κι εδώ κατά την ώρα της δημιουργίας:



 








Τέλος, ακούσαμε το γνωστό τραγούδι της ανθισμένης αμυγδαλιάς και καθώς τα νήπια ενθουσιάστηκαν κι άρχισαν να χορεύουν, αποφασίσαμε να χωριστούμε σε ζευγάρια και να χορέψουμε ένα όμορφο βαλς. Στο βίντεο που ακολουθεί υπάρχουν στιγμιότυπα από το χορό των παιδιών... Τα πρόσωπα είναι βέβαια, όπως πάντα, καλυμμένα όμως η χαρά των μικρών χορευτών δεν κρύβεται με τίποτα. Το διασκέδασαν με την ψυχή τους κι ακτινοβολούσαν κι από καμάρι διότι χόρευαν όπως οι μεγάλοι... (Σε περίπτωση που το βίντεο δεν εμφανίζεται μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο you tube




Οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς Νικ. Γεωργίου & Μαρ. Θύμη καθώς και τους μαθητές της Γ' τάξης του 1ου Δημοτικού σχολείο Λουτρακίου για την εξαιρετική τους παρουσίαση που υπήρξε για μένα πηγή πληροφοριών αλλά και έμπνευσης.

1 σχόλιο: