Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Χριστούγεννα

Καθώς τα Χριστούγεννα πλησίαζαν, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας απορροφούσε η προετοιμασία της γιορτής κι οι χριστουγεννιάτικές μας κατασκευές, βρήκαμε όμως την ευκαιρία, στις αρχές του Δεκέμβρη, να μιλήσουμε για το νόημα των εορτών & το Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα. Τα παιδιά δεν ήξεραν ακριβώς τι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και μάλιστα τους φάνηκε ιδιαιτέρως διασκεδαστική η πληροφορία ότι είναι τα γενέθλια του Χριστούλη... Κατ'αρχήν τα νήπια ρωτήθηκαν για ποιο λόγο νομίζουν ότι ο Θεός αποφάσισε να στείλει τον Υιό του στη γη μας κι οι απόψεις όσων θέλησαν να εκφέρουν γνώμη αποτυπώνονται στο ιστόγραμμα που ακολουθεί. Ύστερα συζητήσαμε αρκετά για το νόημα της έλευσης του θεϊκού βρέφους στον κόσμο μας και την έννοια της αγάπης προς τον πλησίον.


Καταστρώσαμε σχέδιο δράσης με όλα όσα θέλουμε να ετοιμάσουμε για τη μεγάλη γιορτή που πλησιάζει κι αφού αρκετές ιδέες αφορούσαν το φαγητό... σε συνεργασία με τους γονείς που μαγείρεψαν με χαρά για όλους, την ημέρα της γιορτής μας στρώθηκε ένας ωραίος μπουφές με γλυκά κι εδέσματα για τα νήπια και τους προσκεκλημένους στη γιορτή μας.Συζητήσαμε για την έννοια του συμβόλου δηλ. μία μικρή εικόνα που μας φέρνει στο μυαλό μία έννοια κι εξερευνήσαμε τα σύμβολα των Χριστουγέννων που εμπνέουν εμάς στην τάξη. 


Εφαρμόζοντας τη ρουτίνα σκέψης "Χρώμα-Σύμβολο-Εικόνα" τα νήπια κατάφεραν να εκφράσουν τις σκέψεις τους για την πιο όμορφη γιορτή του χειμώνα. Τους ζητήθηκε βέβαια να εξηγήσουν για ποιο λόγο διάλεξαν το συγκεκριμένο χρώμα για να γράψουν τη λέξη Χριστούγεννα, όπως φαίνεται και στο σχόλιο της κάθε ζωγραφιάς. Η επιλογή συμβόλου δε σχολιάστηκε αφού είχε προηγηθεί μεγάλη συζήτηση στην ολομέλεια κι όπως άλλωστε φαίνεται, πολλά παιδιά διάλεξαν ένα ξεκάθαρο χριστουγεννιάτικο σύμβολο. Ιδού λοιπόν οι ζωγραφιές τους:
Αφού καταλήξαμε στην κατανόηση ότι τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της Αγάπης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εξηγήσουν στους φίλους τους τι σημαίνει Αγάπη γι αυτά... οι απόψεις τους καταγράφηκαν σε μικρά χαρτάκια, μπήκαν στο 'μαγικό' κουτί των ποιημάτων κι από κει μεταμορφώθηκαν σε αυτό το όμορφο ποίημα. Η συμβολή του κάθε παιδιού στο ποίημα έχει αποτυπωθεί σε έντυπο αρχείο που βρίσκεται στο φάκελο εργασιών του.

Τέλος με αφετηρία τον πίνακα A Yorkshire Christmas [από τον ιστότοπο kmelling.com] τα παιδιά επινόησαν μία μικρή χειμωνιάτικη ιστορία, η οποία δυστυχώς δεν εικονογραφήθηκε εγκαίρως [λόγω αιφνίδιας ασθένειάς μου] κι έτσι δεν έγινε χριστουγεννιάτικο βιβλίο όπως είχαμε αποφασίσει με τα παιδιά. Αν και χωρίς ζωγραφιές, παραμένει μία όμορφη ιστορία που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας.

1 σχόλιο: