Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Μεγάλος Θυμός μικρών ανθρώπων...

Το τέταρτο μάθημα του κοινωνικοσυναισθηματικού προγράμματος Strong Start που ακολουθούμε είναι αφιερωμένο στο Θυμό, ένα από τα βασικά δυνατά [δηλ. αρνητικά] συναισθήματα κι είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μας βοηθήσει να τον αναγνωρίζουμε και να τον διαχειριζόμαστε. Η μασκότ-σύμβολο του προγράμματος, η γαντόκουκλα καμηλοπάρδαλη, ήρθε και πάλι στην τάξη μας. Αυτή την ημέρα όμως δεν ήταν γλυκιά και χαριτωμένη αλλά απόμακρη κι απότομη. Όταν τα παιδιά τη ρώτησαν τι έχει εκείνη παραδέχτηκε πως ήταν πολύ θυμωμένη κι είπε στα παιδιά τι της είχε συμβεί. Έτσι ξεκίνησε μια συζήτηση για το θυμό και τις αιτίες του αλλά και τις αντιδράσεις που έχουμε όλοι όταν θυμώνουμε. Τότε η Λίτσα [η κούκλα] θυμήθηκε ένα από τα αγαπημένα της παραμύθια και πρότεινε να το διαβάσουμε, το θέμα του βέβαια ήταν ο θυμός...

Mireille d' Allance [εκδ. Ηλίβατον]
Εν συντομία, ο ήρωας του παραμυθιού αυτού βιώνει ένα μεγάλο θυμό και ξεσπά σε βίαιη συμπεριφορά, καταστρέφοντας ουσιαστικά τον προσωπικό του χώρο μέχρι να ξεθυμάνει... Όπως παρατήρησαν τα νήπια, έκανε πολλά λάθη όταν ήταν θυμωμένος:

  • πέταξε πράγματα
  • έβγαλε μια μεγάλη φωνή
  • δεν έφαγε
  • αγρίεψε και σφίχτηκε
  • μίλησε άσχημα στο μπαμπά του
  • χτύπησε την πόρτα
  • χτύπαγε τα πόδια του

Οι αντιδράσεις του παιδιού αυτού απετέλεσαν αντικείμενο συζήτησης σχετικά με την αποδοχή του δυνατού αυτού συναισθήματος, που είναι απολύτως φυσιολογικό ακόμη και σε μικρές ηλικίες αλλά και το σωστό & το λάθος τρόπο να διαχειριζόμαστε το θυμό μας. Τα νήπια μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες θυμού και έκαναν διάφορες προτάσεις για πιο αποδεκτούς τρόπους έκφρασης του θυμού. Είχαν και πολλές όμορφες ιδέες για το πως μπορούμε να ξεπεράσουμε το θυμό μας, οι οποίες αποτυπώνονται στο παρακάτω ιστόγραμμα.

Αμέσως μετά τη συζήτηση ζητήθηκε από τα νήπια να αποτυπώσουν εικαστικά το συναίσθημα του θυμού. Ιδού τι ζωγράφισαν:




















Οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν με τα υπόλοιπα δυνατά συναισθήματα: τη λύπη και το φόβο & θ' αναρτηθούν σύντομα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου