Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Εργαστήρι Τέχνης & Λογοτεχνίας για μαμάδες & παιδιά.

Με μεγάλη χαρά κι ενθουσιασμό, μαμάδες & παιδιά ήρθαν την Παρασκευή το απόγευμα στο νηπιαγωγείο μας, όπου τους περίμενε ένας διαφορετικός εορτασμός... Η είσοδος είχε διακοσμηθεί με τα έργα των νηπίων [μικτή τεχνική τέμπερας με decoupage πάνω σε καμβά]...





Στο παράθυρο υπήρχε στολισμένη μία ακροστιχίδα με τη λέξη ΜΗΤΕΡΑ, έτσι όπως τη συνέθεσαν τα παιδιά μετά την ανάγνωση του παραμυθιού της Αγγελικής Βαρελλά "Πώς γράφεται η λέξη μητέρα;"


Πορτρέτα φτιαγμένα από το κάθε παιδί για τη μητέρα του.... Στη δραστηριότητα "Μάντεψε ποια!" οι μαμάδες κλήθηκαν να εντοπίσουν το πρόσωπό τους ανάμεσα σε όλα τ' άλλα, μία προσπάθεια ιδιαίτερα δύσκολη όπως γίνεται προφανές στις παρακάτω εικόνες, ιδιαιτέρως αφού οι περισσότεροι δημιουργοί, με σκανταλιάρικη έκφραση, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν ποιο πορτρέτο είχε φιλοτεχνήσει ο καθένας κι ελάχιστοι μόνον δέχτηκαν να δώσουν πληροφορίες...






Μετά την επιβεβαίωση της ταυτότητας του κάθε 'μοντέλου' οι μαμάδες μπόρεσαν να πάρουν στα χέρια τους τις κάρτες που είχαν φιλοτεχνήσει τα παιδιά & να διαβάσουν το μήνυμα αγάπης που είχαν γράψει μέσα τα παιδιά με τα χεράκια τους.





Στη συνέχεια, οι μαμάδες συμμετείχαν στο γνωστό τηλεπαιχνίδι "Άκου τι είπαν!" όπου είχαμε ρωτήσει δεκαπέντε μικρούς ανθρώπους & ψάχναμε τις δημοφιλέστερες [και μη] απαντήσεις σε διάφορες ερωτήσεις. Δυστυχώς ο Χρήστος Φερεντίνος είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις & δεν μπόρεσε να συντονίσει το παιγνίδι, οπότε το ρόλο του ανέλαβε η νηπιαγωγός... Οι μαμάδες διασκέδασαν με την καρδιά τους προσπαθώντας να μπουν στο μυαλό των παιδιών για να βρουν τι θα μπορούσαν να είχαν απαντήσει, μαντεύοντας σωστά σε αρκετές περιπτώσεις αλλά & ξεσπώντας σε γέλια κάθε φορά που η απάντηση ήταν απλώς...απίστευτη! Για να πάρετε μία ιδέα, παραθέτουμε κάποιες από τις ερωτήσεις, οι οποίες είναι και σχετικές με το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα τα Συναισθήματα που υλοποιήθηκε στην τάξη μας, αλλά και τις απαντήσεις τους [ο αριθμός στην παρένθεση δείχνει πόσες φορές ακούστηκε η κάθε απάντηση]:

Ποιο είναι το αγαπημένο φρούτο της μαμάς σου;
μήλο [5]
όλα [2]
μπανάνα
κανένα

Τι παιγνίδια παίζεις με τη μαμά;
Δεν παίζουμε, έχει δουλειές [5]
  Κρυφτό [3]
Κυνηγητό  [2]
Playstation [2]
Γκρινιάρη
Αυτοκινητάκια
Σφυράκια
Barbie & pony

Πότε ή τι θυμώνει τη μανούλα;
Όταν κάνω βλακείες με τον/την αδερφό /ή μου [2]
Όταν παίζω πολύ tablet
Όταν δεν είμαστε καλά παιδιά
Η αδερφή μου
Όταν δε μ’ αφήνει να παίζω
Ο μπαμπάς  
Όταν λέω κακές κουβέντες
Την Παρασκευή

Πότε ή γιατί στενοχωριέται η μαμά;
Ποτέ [3]
Όταν αρρωσταίνω [3]
Όταν δεν την ακούω [2]
Όταν κάποιος πεθαίνει [2]
Όταν λείπω εγώ
Όταν δεν πάει στη δουλειά

Τί φοβάται η μανούλα;
Τίποτα [4]*
Όταν είναι πάνω σε καράβι [2]
Όταν δει κροκόδειλο/καρχαρία
Αν πάει να με πατήσει αμάξι
Όταν την τρομάζω
Ένα κακό όνειρο
Οι κατσαρίδες
Τα βαμπίρ
Μη τη δαγκώσει κουνέλι


*Δεν είναι υπέροχο που τα παιδιά θεωρούν τη μαμά ατρόμητη;;;


Ένας από τους τοίχους μας είχε μετατραπεί σε μίνι πινακοθήκη με έργα μεγάλων ζωγράφων με θέμα "Μητέρα & παιδί". Όταν λοιπόν έφτασε η ώρα να παίξουμε το Celebrity Game Night, μαμάδες και παιδιά χωρίστηκαν σε δύο [μικτές] ομάδες, έφτιαξαν τρενάκι, στάθηκαν μπροστά στους πίνακες & περιέγραψαν στον μπροστινό τους τον πίνακα που είχε κολλημένο σε μικρογραφία στην πλάτη του...[εξού και το: "Πίσω μου σ' έχω!"]. Οι περιγραφές ήταν ταχύτατες, σαφέστατες και ακριβείς, τα μάτια των συμμετεχόντων κοφτερά κι έτσι οι πίνακες εντοπίστηκαν αμέσως! Η απουσία της Σμαράγδας Καρύδη δεν έγινε καν αντιληπτή... το ρόλο της ανέλαβε και πάλι η νηπιαγωγός. Ιδού λοιπόν οι πίνακες του παιγνιδιού μας:

Pablo Picasso, Mother and child [1902]


Gustav Klimt "Mother and child" [1905]
Josef Israels
Kay Crain, "At the seashore"

Mary Cassatt, "Mother and child"


John James Masquerier, "Portret of Mother and child"



Γεώργιος Ιακωβίδης, "Προσωπογραφία της γυναίκας του καλλιτέχνη με το γιο τους" [1885]
Claude Monet, "Poppy field in Argenteuil" [1873]
Frederick Leighton, "The return of Persephone" [1805]
Claudet Monet, "Camille Monet & child" [1875]
Pierre Auguste Renoir,  "Children's afternoon at Wargermont" [1884]
 Claude Monet "The woman with the parasol" [1875]
Μετά το τέλος του παιγνιδιού, τα παιδιά παρουσίασαν στις μαμάδες τους το παραμύθι που έγραψαν ως δώρο για εκείνες, παραμύθι που βασίστηκε στον πίνακα του Φρέντερικ Λέιτον "Η επιστροφή της Περσεφόνης" & που μεταμορφώθηκε σε μίνι ταινία με τη βοήθεια των ΤΠΕ. [Το υλικό αυτό θα αναρτηθεί λεπτομερώς σε μεταγενέστερη ημερομηνία καθώς αποτελεί μέρος επιστημονικής έρευνας και θα πρωτοδημοσιευθεί σε επικείμενο παιδαγωγικό συνέδριο]. Στη συνέχεια σε μικρές ομάδες, μαμάδες και παιδιά επέλεξαν έναν από τους πίνακες & συνεργάστηκαν για να φτιάξουν ένα καινούριο παραμύθι για τον πίνακα αυτό. Τα παραμύθια αυτά θα τα βρείτε σε μεταγενέστερη ανάρτηση.
Το τελευταίο μέρος της βραδιάς κύλησε ποιητικά καθώς οι μαμάδες άκουσαν για πρώτη φορά το ποίημα που δημιούργησαν για εκείνες τα παιδιά τους [με την τεχνική του μαγικού κουτιού] αλλά συμμετείχαν κι εκείνες με συγκίνηση και έκπληξη στη δημιουργία του δικού τους μαγικού ποιήματος για τα παιδιά. Και τα δύο ποιήματα θα εμφανιστούν σύντομα σε επόμενη ανάρτηση. 

Το μαγικό κουτί των ποιημάτων & τα δώρα για τις μανούλες
Η βραδιά τελείωσε γλυκά καθώς οι μαμάδες παρέλαβαν τα δώρα και τα λουλούδια που είχαν κατασκευάσει τα νήπια, μας καληνύχτισαν & γύρισαν σπίτι με τους μικρούς τους καλλιτέχνες...

Τα δώρα της μητέρας:  μίνι πίνακας ζωγραφικής, πορτρέτο, χειροποίητο λουλούδι ,
χειροποίητο βραχιόλι & κάρτα με μήνυμα αγάπης

Πάντα με υγεία, έμπνευση και χαρά να κυλάει η ζωή σας!



1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστούμε θερμά τη νηπιαγωγό μας Κα Τζένη Ρούσσου,για όλα όσα ετοίμασε ωστε να περάσουμε υπέροχα μανούλες και παιδάκια!!!Ενα μεγάλο μπράβο στους εκπαιδευτικούς που με τόσο θέρμη κι επαγγελματισμό ,επιτελούν ενα τόσο ιερό έργο!!!Και του χρόνου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή