Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Αγάπη είναι...

Χριστούγεννα, η γιορτή της αγάπης...

Με αφορμή τα Χριστούγεννα και την όμορφη ιστορία της γέννησης που άκουσαν τα παιδιά, ξαναγυρίσαμε στο θέμα συναισθήματα και συζητήσαμε για την αγάπη... Κατ' αρχήν για την αγάπη που έφερε το Θείο Βρέφος στη γη, για τη αγάπη που μας κάνει να χαρίζουμε δώρα, για την αγάπη που νιώθουμε για την οικογένεια και τους φίλους μας. 
Δόθηκε στα παιδιά λευκό χαρτί για να ζωγραφίσουν την αγάπη... έργο δύσκολο αφού η έννοια είναι αφηρημένη!Οι δημιουργίες τους όμως ξεχειλίζουν από αγάπη, χαρά και θετικά συναισθήματα & δείχνουν ξεκάθαρα ότι παρά το αφηρημένον της έννοιας, τα νήπια τη γνωρίζουν καλά διότι τη βιώνουν κάθε μέρα στη ζωή τους & τη νιώθουν στην καρδιά τους.
Ιδού τα έργα τους:






Φίλιππος








Σήμερα, συνεχίζοντας τη συζήτηση της Παρασκευής, τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν με λόγια κι όχι με ζωγραφιές στο ερώτημα "Τί είναι αγάπη;". Οι σκέψεις τους καταγράφηκαν σε χαρτάκια, μπήκαν στο μαγικό κουτί & συνέθεσαν ένα πεζό ποίημα, κάπως σουρεαλιστικό αλλά αυθόρμητο κι ειλικρινές, που ζωγραφίζει με λέξεις τη γλύκα και την αθωότητα της παιδικής ψυχής... Απολαύστε το:



Τι είναι αγάπη; Δεν ξέρω…
Νομίζω είναι χαρά και παιδιά που γελούν.
Αγάπη είναι η καρδούλα μου.
Αγάπη είναι ο μπαμπάς κι η μαμά,
τα ξαδέλφια που είναι μέσα στην καρδιά μας.
Αγάπη είναι οι Power Rangers & τα Χελωνονιντζάκια...

Όταν αγαπάς κάποιον όπως τη μαμά, το μπαμπά & τους φίλους,
αυτό είναι αγάπη!
Τ' αυτοκίνητα είναι αγάπη.
Ένας φίλος: η Πολυτίμη, η Βιργινία, ο Μπάμπης, η Μαριαλένα,
όλοι είναι αγάπη.

Αγάπη είναι ο Άρχοντας.
Αγάπη είναι η προγιαγιά, ο παππούς και ο προπάππους.
Αγάπη είναι το παγωτό.
Αγάπη είναι η αδελφή μου.
Αγάπη είσαι εσύ.



Το ποίημα αυτό συνετέθη από τις ιδέες & τις απαντήσεις των νηπίων στο ερώτημα «Τι είναι αγάπη;» με την τεχνική του μαγικού κουτιού. Η νηπιαγωγός συμμετείχε με μια σκέψη, μόνον επειδή τα παιδιά είπαν: «Εσύ δε θα πεις;»

1 σχόλιο: