Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Τί να πω στο παιδί μου για τον Άγιο Βασίλη;

γράφει η ψυχολόγος Κλαίρη Σειραδάκη



Τα Χριστούγεννα είναι αναμφισβήτητα η γιορτή των παιδιών! Φώτα, χριστουγεννιάτικα δέντρα, βιτρίνες με παιχνίδια είναι λίγα μόνο απ’ όσα γεμίζουν τα παιδιά με ενθουσιασμό κι ανυπομονησία. Χαρακτηριστική φιγούρα που πρωταγωνιστεί αυτές τις μέρες, ο Άγιος Βασίλης! Οτιδήποτε όμως τραβά το ενδιαφέρον των παιδιών, προκαλεί ταυτόχρονα και απορίες, οι οποίες ζητούν επιτακτικά απαντήσεις, κάτι που μπορεί να φέρνει τους γονείς σε αμηχανία πολλές φορές. 

Οι απόψεις σχετικά με το τι θα πρέπει να λέγεται στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη, διίστανται: Από τη μια επικρατεί η άποψη ότι με το να πούμε στα παιδιά ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης είναι σαν τους στερούμε την αθωότητα και να τους κλέβουμε την παιδική τους ηλικία. Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη, σύμφωνα με την οποία εφόσον δεν πρέπει να λέμε ψέματα στα παιδιά μας, δε θα πρέπει να πούμε ψέματα και για το συγκεκριμένο θέμα. 

Το τι είναι καλό να κάνουμε, σχετίζεται απόλυτα με την ηλικία του παιδιού, την προσωπικότητά του αλλά και το τι έχει ανάγκη να ακούσει πολλές φορές! Καλό είναι να μην αντιμετωπίζουμε το ζήτημα «Άγιος Βασίλης» σαν ψέμα, αλλά περισσότερο σαν παραμύθι και όταν τα παιδιά ζητάνε το παραμύθι, σημαίνει ότι έχουν ανάγκη την ύπαρξή του. Άλλωστε ο μύθος του Αϊ-Βασίλη έχει «ρίζες» αληθινές: Ο Άγιος Νικόλαος στον οποίον βασίζεται, ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Έγινε γνωστός καθώς μοίραζε απλόχερα δώρα και χρήματα στους φτωχούς και αυτές οι αξίες, είναι και το ουσιαστικό πνεύμα των Χριστουγέννων, αν και η σημερινή καταναλωτική κοινωνία μάλλον έχει ξεφύγει από αυτό…(χαρακτηριστικό παράδειγμα η 6χρονη Ευτυχία, η οποία μετά τις περσινές γιορτές, μου ανέφερε ότι πήρε κατά τη διάρκεια των εορτών 16 δώρα. Κάθε μέρα και δώρο!) 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Πηγή : Paidorama.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου