Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019

Καλή Σαρακοστή

Όμορφες εντυπώσεις από τη Καθαρή Δευτέρα και το πέταγμα του χαρταετού άνοιξαν τη σημερινή μας συζήτηση. Τα παιδιά είχαν ενδιαφέροντα πράγματα να πουν για το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς και έκαναν μερικές γλυκές ευχές για την περίοδο που μόλις άρχισε. Καταγράψαμε τις ευχές αυτές πάνω στους μικρούς χαρταετούς μας... είναι μικροί γιατί έχουν ανέβει πολύ ψηλά στον ουρανό και τους κοιτάζουμε από μακριά!

 Καλωσορίζοντας τη Σαρακοστή, συναντήσαμε τον όμορφο πίνακα του Σπύρου Βασιλείου που μας έδωσε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τα εδέσματα στο Σαρακοστιανό τραπέζι και να μιλήσουμε για τις δικές μας εμπειρίες από τη χθεσινή μέρα. 


Κάποια εδέσματα ήταν γνωστά αλλά κάποια άλλα καινούρια & μάλλον παράξενα. Μας βοήθησε πολύ το εποπτικό υλικό της εξαιρετικής συναδέλφου Ανθής Ζήση. Τα παιδιά αντάλλαξαν γνώσεις και εμπειρίες για το κάθε εικονιζόμενο έδεσμα κι εξέφρασαν ερωτήματα για τα πιο ασυνήθιστα. Η αθώα ερώτηση "Πώς γίνονται τα λουκούμια;" μας έστειλε στον υπολογιστή για να παρακολουθήσουμε βιντεάκι στο youtube σχετικό με την παρασκευή τους. Έτσι μας μπήκε το μικρόβιο να δοκιμάσουμε κι εμείς αυτό το παραδοσιακό νηστίσιμο γλυκό αφού βεβαίως το φτιάξουμε με τα χεράκια μας!

Με αφόρμηση τον πίνακα του Βασιλείου ζωγραφίσαμε κι εμείς το δικό μας Σαρακοστιανό τραπέζι με πολλές ή λιγότερες λεπτομέρειες... Παρ' όλο που ο πρωταρχικός στόχος μας ήταν η εικαστική έκφραση, η δραστηριότητα αυτή αποκαλύπτει παράλληλα τις πληροφορίες που συγκράτησαν τα νήπια για το περιεχόμενο ενός σαρακοστιανού τραπεζιού.
Ιδού:


1 σχόλιο: