Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Αγάπη είναι...

Επηρεασμένα από την ημέρα, μερικά νήπια ζήτησαν να κάνουμε κάτι για τον Άγιο Βαλεντίνο... κι αφού η πλειοψηφία της τάξης συμφώνησε με χαρά, δεν υπήρχε λόγος να μην ασχοληθούμε με το θέμα αυτό. Βεβαίως τα παιδιά ίσως να περίμεναν τις συνηθισμένες καρδούλες, καρτούλες και λουλουδάκια που βλέπουν στα μαγαζιά και στην τηλεόραση, όμως εμείς προσπαθήσαμε να ξεφύγουμε λίγο από την επιφανειακή φύση αυτής της εμπορικής γιορτής.


Πρώτο μας μέλημα ήταν να συζητήσουμε για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και ν' ανταλλάξουμε γνώσεις και απόψεις. Τα νήπια ήταν πλήρως ενημερωμένα και οι παρατηρήσεις τους οξυδερκείς... Υπήρχαν μάλιστα και λίγα που ανέφεραν ότι η γιορτή αυτή δεν τους ενδιαφέρει καθόλου και μερικά άλλα που διευκρίνησαν ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι τα γλυκά!!! Μιλήσαμε όμως για το όμορφο συναίσθημα στο οποίο βασίζονται οι εορτασμοί της ημέρας, δηλαδή την Αγάπη. Κάθε παιδί είχε την ευκαιρία να σκεφθεί και να εκφράσει τι σημαίνει για εκείνο η λέξη Αγάπη με τη βοήθεια του ερωτήματος "Τι είναι για σένα αγάπη;" ή πιο συγκεκριμένα "Πώς καταλαβαίνεις ότι κάποιος σε αγαπάει;" 
Στο τέλος της συζήτησης, διαβάσαμε το παραμύθι-ύμνο στην ανιδιοτελή αγάπη: "Το δέντρο που έδινε" του Σελ Σίλβερστάιν [μπορείτε να το παρακολουθήσετε σε ένα υπέροχο animation ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο]. Η αγάπη και η γενναιοδωρία της Μηλιάς μάγεψε τα παιδιά, τα οποία αναστοχαζόμενα στο τέλος της ιστορίας, προτίμησαν να έχουν φίλο το δέντρο κι όχι το αγόρι [κατά συντριπτική πλειοψηφία] με ιδιαιτέρως εύστοχες αιτιολογήσεις της επιλογής τους. Αναγνώρισαν δηλαδή στο παραμύθι και στη συμπεριφορά της Μηλιάς σημαντικά στοιχεία της ουσιαστικής αγάπης. Όλες οι ιδέες και οι σκέψεις των παιδιών καταγράφηκαν & παρουσιάζονται παρακάτω. 
Τέλος, εφαρμόσαμε τη Ρουτίνα Σκέψης "Χρωμάτισε - Συμβόλισε - Απεικόνισε" ώστε να μπορέσουν τα νήπια ν' αποτυπώσουν πιο στοχευμένα την κατανόηση του συναισθήματος αυτού. Τα σύμβολα που χρησιμοποιήθηκαν προτάθηκαν και επιλέχθηκαν αποκλειστικά από τα παιδιά αυτή τη φορά, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα αφού αποτελεί σημαντικό δείγμα της ανάπτυξης της σκέψης τους.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου