Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Πλησιάζοντας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ασχοληθήκαμε κατ'αρχήν με τη σημαία μας. Παρακολουθήσαμε το όμορφο ψηφιακό παραμύθι της Γαλάτειας Σουρέλη "Ασπρογάλανο πανί", συζητήσαμε τι σημαίνει η σημαία για τον καθένα μας & φτιάξαμε σημαίες με κολάζ ατομικά & με τέμπερα ομαδικά.












Την επόμενη μέρα τα παιδιά χρωμάτισαν ατομικά την ελληνική σημαία για να διακοσμήσουν την τάξη μας. Τους δόθηκε επιλογή υλικών (ξυλομπογιά, λαδοπαστέλ, μαρκαδόρος ή πινέλο) και η πλειοψηφία βεβαίως διάλεξε το πινέλο παρά τη δυσκολία που έχει στο χειρισμό. 















Μιλήσαμε για τα γεγονότα του 1940 & για το μεγάλο ΟΧΙ και τον πόλεμο των Ελλήνων με τους Ιταλούς στα βουνά της Πίνδου. Παρακολουθήσαμε την ιστορία "Σαν παραμύθι" της Γαλάτειας Σουρέλη που παρουσιάζει με παιδικό αλλά πολύ εύστοχο τρόπο βασικά στοιχεία του πολέμου του '40 & με αφορμή αρχειακό φωτογραφικό υλικό συζητήσαμε για τις σκέψεις των στρατιωτών & των οικογενειών τους όταν έφευγαν για το μέτωπο. Διακοσμήσαμε το μεγάλο ΟΧΙ με μικρά ΟΧΙ (ή το αντίστοιχο γράμμα), σχηματίσαμε και ΟΧΙ με πλαστελίνη κοιτάζοντας τη λέξη που ήταν γραμμένη στον πίνακα & φτιάξαμε ένα ομαδικό κολάζ με τα βουνά της Πίνδου, τους στρατιώτες που πολέμησαν εκεί αλλά και τις γυναίκες που κινδύνευαν συμμετέχοντας στον ανεφοδιασμό του στρατού μας.




Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών (νηπίων & προνηπίων) κατάφερε να σχηματίσει σωστά τη λέξη ΟΧΙ με την πλαστελίνη παρά τη δυσκολία πολλών να τη γράψουν, το οποίο αποτελεί ένδειξη του γεγονότος ότι όλα αντιλαμβάνονται σωστά & μπορούν ν' απεικονίσουν τη λέξη αλλά κάποια δυσκολεύονται να τη γράψουν λόγω ανωριμότητας στη λεπτή κινητικότητα & στο χειρισμό γραφικών εργαλείων.
Τέλος, την ημέρα της γιορτής, καθώς μας έμεινε λίγος χρόνος μέχρι την ώρα της δικής μας παρέλασης, βρήκαμε την ευκαιρία να καταγράψουμε εικαστικά τις εντυπώσεις μας από το μικρό εορτασμό που έλαβε χώρα στην τάξη μας. Και βέβαια ευχαριστούμε τη μαμά του Χρήστου μας για την εθελοντική βιντεοσκόπηση.





2 σχόλια:

  1. Νιώθω αρκετη συγκίνηση με όλο αυτο και χαίρομαι που το παιδάκι μου είναι σε καλά χέρια μπράβο στη δασκάλα... Ο χρήστος μου μαθαίνει πολλά μέρα με τη μέρα κ είναι εμφανη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Η εμπιστοσύνη κι η συμπαράσταση των γονέων είναι πάντοτε σημαντική συνεισφορά στο έργο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή