Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Κύκλος, κύκλοι & κυκλάκια...

Σε συνέχεια της ενασχόλησης με τους αγαπημένους κύκλους του Kandinsky, χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά νερομπογιές για να εκφραστούμε εικαστικά σε παρόμοιο μοτίβο & χρωματίσαμε διάφορους ομόκεντρους κύκλους. Η χρήση του ασυνήθιστου υλικού ενθουσίασε τα παιδιά που προσπάθησαν ν' ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες: σωστή αναλογία νερού-χρώματος, χειρισμός πινέλου σε μικρότερες & μεγαλύτερες επιφάνειες, παραμονή εντός πλαισίων. 















Το τελικό αποτέλεσμα κοσμεί πλέον την τάξη μας.






Δε χάσαμε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε τον κύκλο και προγραφικά ξεκινώντας από δραστηριότητες αδρής κινητικότητας όπως κυκλικά παιγνίδια στην αυλή (αλάτι χοντρό, γύρω-γύρω όλοι κλπ), αλλά και στην τάξη (καυτή πατάτα & μπαλοκυνηγητό) για να βιώσουμε με το σώμα μας το σχήμα του κύκλου που θα μας οδηγήσει σταδιακά & στην αποτύπωση του γράμματος Ο. Με τη βοήθεια των στεφανιών, ιχνογραφήσαμε σε μεγάλο χαρτί τη στρογγυλή διαδρομή κι αμέσως μετά παίξαμε ένα προγραφικό παιγνίδι ταχύτητας & εγρήγορσης: Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες (κουνέλια-λαγοί) κι έπρεπε να φτιάξουν πάνω στο Α3 χαρτί της ομάδας τους όσο περισσότερο Ο μπορούσαν μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, κάθε φορά που τους καλούσα. Η δυσκολία ήταν κυρίως να συγκεντρωθούν και να έρθουν γρήγορα στο καβαλέτο ακολουθώντας τις οδηγίες (π.χ. τα κουνέλια-κορίτσια κι οι λαγοί-αγόρια) & να φτιάχνουν το Ο παράλληλα με τους φίλους τους δηλ. να μοιραστούν αρμονικά το χώρο χωρίς σκουντήματα & γκρίνιες. Παρά τις αρχικές παρανοήσεις (κάποιοι έκαναν π.χ. ένα Ο κι έφευγαν, ή σηκώνονταν χωρίς να έχουν κληθεί ή αργούσαν να σηκωθούν) οι ομάδες διασκέδασαν πολύ και έληξαν σχεδόν ισόπαλες 45-46 (δηλ. όσα αναγνωρίσιμα Ο κατάφεραν να κάνουν τα μέλη της κάθε ομάδας)!








Ξανά με τη βοήθεια των κύκλων, παίξαμε ένα παιγνίδι αλγοριθμικής σειραθέτησης στην ολομέλεια όπου κάθε παιδί έπρεπε να προσθέσει έναν σωστό χρωματικά κρίκο σε μία τετράχρωμη αλυσίδα. Η πλειοψηφία των νηπίων και μερικά προνήπια τα κατάφεραν πολύ καλά στο ομαδικό παιγνίδι, οπότε αμέσως μετά έκαναν μία παρόμοια άσκηση (ατομικά) όπου τους ζητήθηκε να φτιάξουν μία δική τους χρωματική αλυσίδα με 3 χρώματα επιλογής τους. Το κίνητρο ήταν βέβαια ότι όσο πιο μακριά η αλυσίδα τους, τόσο πιο πολλούς πόντους θα κέρδιζαν. Στιγμιότυπα από την εργασία αυτή βλέπετε στις φωτό που ακολουθούν.



 




Το τελευταίο εικαστικό έργο που κάναμε με κύκλους έγινε με το αγαπημένο υλικό των παιδιών (που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος αλλά πολύ ελεγχόμενα): την τέμπερα. Αντί για πινέλο πήραμε καπάκια παλιών μαρκαδόρων & αφού τα βουτήξαμε σε λίγο χρώμα, αφήσαμε τ' αποτυπώματά τους στο χαρτί. Κάθε παιδί ήταν ελεύθερο να διαλέξει όποια χρώματα ήθελε από τα προσφερόμενα & να διατάξει τα κυκλάκια του όπως προτιμούσε. Κάθε έργο έχει την καλλιτεχνική ιδιαιτερότητα του δημιουργού του αλλά όλα μαζί δημιουργούν μία ενδιαφέρουσα αισθητικώς σύνθεση.


Στις φωτό που ακολουθούν, η άσκηση δεν είναι εικαστική έκφραση αλλά απεικόνιση της κατανόησης των πιθανών μορφών που μπορεί να πάρει ένας κύκλος. Μετά από συζήτηση (αλλά και τραγούδι και χορό υπό τους ήχους του τραγουδιού "Κύκλος" από τα Ζουζούνια), η επιρροή των οποίων είναι αρκετά εμφανής στην πλειοψηφία των έργων των παιδιών, κάθε παιδί μεταμόρφωσε τους κύκλους σε κάτι υπαρκτό στο περιβάλλον μας.






Μία τελευταία προμαθηματική δραστηριότητα με κύκλους πραγματοποίηθηλε με την τεχνική του κολλάζ: σε αυτήν δόθηκαν σε κάθε παιδί έτοιμοι κόκκινοι κύκλοι με την οδηγία να τους χρησιμοποιήσουν για να συνθέσουν σαν παζλ ένα λουλούδι σαν αυτό που τους έδειξα. Η αντίληψη & η ικανότητα αναπαραγωγής ενός δεδομένου προτύπου συνδέεται με τη λογικομαθηματική σκέψη κι οι εργασίες τέτοιου τύπου συμβάλουν στην οικοδόμησή της. Παρά τις δυσκολίες στη χρήση κόλλας, η πρώτη προσπάθεια των παιδιών στέφθηκε με επιτυχία. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου