Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Η τελευταία σκυταλοδρομία της χρονιάς...

Ελάχιστες μέρες πριν το γάμο μας, τα παιδιά κλήθηκαν να παίξουν για τελευταία φορά φέτος το αγαπημένο τους παιγνίδι γραφής ή / και ανάγνωσης, τη σκυταλοδρομία... μόνο που αυτή τη φορά ο πήχυς είχε ανέβει πολύ ψηλά: συμμετείχαν όλες οι σχετικές με το γάμο λέξεις που μας είχαν απασχολήσει τον τελευταίο μήνα.
Κατ' αρχάς, τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: επειδή όλοι ήθελαν να γίνουν αρχηγοί, χρησιμοποιήθηκε το γνωστό λάχνισμα Α-μπε-μπα-μπλομ για να επιλεγούν οι δύο αρχηγοί και στη συνέχεια εκείνοι επέλεξαν τους συμπαίκτες τους ονομαστικά και εναλλάξ. Αμέσως μετά οι δύο ομάδες συνεδρίασαν για ν' αποφασίσουν για το όνομά τους και κατέληξαν ως εξής: Τα Ελάφια εναντίον των Κροκόδειλων...

Οι δύο ομάδες αποφασίζουν για το όνομά τους...

Αμέσως μετά δόθηκαν οι οδηγίες του παιγνιδιού κι ο κάθε αρχηγός μοίρασε κάρτες με τις λέξεις του γάμου στα μέλη της ομάδας. Οι κάρτες που περίσσευαν παρέμεναν στα χέρια του αρχηγού ο οποίος έφερε και την ευθύνη να τις δίνει την ώρα του παιγνιδιού σε όποιο μέλος ολοκλήρωνε την πρώτη του αποστολή, μέχρις ότου τελειώσουν οι κάρτες... Ακριβώς επειδή την προηγούμενη φορά που παίξαμε με τις κάρτες του γάμου τα νήπια δε δυσκολεύτηκαν καθόλου... τώρα ανάμεσα στις λέξεις του γάμου υπήρχαν κι οι λέξεις των συναισθημάτων που είχαμε μάθει κατά τη διάρκεια του αντίστοιχου προγράμματος... [κι αυτό όμως δε φάνηκε να πτοεί καθόλου τους άξιους παίκτες μας...]. 

Οι δύο αρχηγοί μοιράζουν τις πρώτες κάρτες

Στόχος του πρώτου μέρους του παιγνιδιού ήταν ν' αναγνωρίσουν τα παιδιά τις λέξεις & να τις τοποθετήσουν κάτω από την όμοιά τους... Κάθε σωστή αντιστοίχιση κέρδιζε 5 πόντους για την ομάδα. Οι κάρτες που κρατούσαν οι παίκτες είχαν διαφορετικό χρώμα ώστε να μπορώ στο τέλος να μετρήσω τις σωστές αντιστοιχίσεις και να αποδώσω σωστά τους πόντους. Η ομάδα που θα τελείωνε πρώτη είχε 10 πόντους επιπλέον ενώ η δεύτερη ομάδα 5 επιπλέον πόντους. 

Οι λέξεις του γάμου, τοποθετημένες σε περίοπτη θέση...

Με το σύνθημα της έναρξης όλα τα παιδιά έσπευσαν να βρουν & να ταιριάξουν τη λέξη που κρατούσαν. Τα κατάφεραν όλοι [βεβαίως, βεβαίως] & μάλιστα δεν μπερδεύτηκαν με τις λέξεις των συναισθημάτων τις οποίες είχαν οδηγίες ν' αφήνουν πάνω στο μεσαίο μπαούλο...










Όταν το πρώτο σκέλος του παιγνιδιού ολοκληρώθηκε, περάσαμε στη δεύτερη και απαιτητικότερη φάση: της γραφής... Όλες οι λέξεις του γάμου συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο και τα νήπια έπρεπε να προσπαθήσουν να τις αντιγράψουν όλες στο χαρτόνι της ομάδας τους, το οποίο ήταν αρκετά μακριά. Χρειαζόταν λοιπόν να παρατηρήσουν την κάθε λέξη και, αφού διασχίσουν την απόσταση μέχρι το χαρτόνι τους, να την καταγράψουν από μνήμης. Στις μικρότερες λέξεις όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες παρακάτω, τα καταφέραμε πολύ καλά, οι μεγάλες όμως [π.χ. συμπέθεροι] είναι ακόμη πέραν των δυνατοτήτων μας... δεν πειράζει όμως γιατί η συμμετοχή στη χαρά του παιγνιδιού κι η αβίαστη εξάσκηση γραφικών δεξιοτήτων ήταν ο στόχος της δραστηριότητας, ο οποίος επετεύχθη πλήρως!

Οι λέξεις του γάμου συγκεντρωμένες...
Βλέπουμε...
τρέχουμε...
...γράφουμε

Ξαναβλέπουμε...
ξανατρέχουμε....
... ξαναγράφουμε
...και ξαναγράφουμε










Τα καινούρια μας κατορθώματα από... Σεπτέμβρη!

1 σχόλιο: