Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Καλικαντζαροκαμώματα

Οι καλικάντζαροι γύρισαν επιτέλους στο χωριό τους κι έτσι θα βρούμε κι εμείς πια την ησυχία μας...

Ο Λιγούρης εμφανιζόταν τακτικά στο νηπιαγωγείο μας κι έκανε διάφορες εικαστικές και χωροταξικές σκανταλιές στις τάξεις μας. Πιο συχνά έκανε σκανταλιές στην τάξη της Κας Γιάννας και της Κας Τζένης που είχαν συμφωνήσει να παίξουν στο κυνήγι θησαυρού όμως βρήκε την ευκαιρία να αναστατώσει λιγάκι και τις τάξεις της Κας Εύης και της Κας Ροδούλας. Οι σκανταλιές του Λιγούρη ενεργοποίησαν την παρατηρητικότητα όλων των παιδιών καθώς κάθε μέρα με το που έφταναν σχολείο προσπαθούσαν να εντοπίσουν αν είχε περάσει το βράδυ ο Λιγούρης και τι αταξίες είχε κάνει... Επίσης παρατηρούσαν το χώρο προσπαθώντας να καταλάβουν από πού τρύπωνε αφού το σχολείο μας είναι πάντα καλά κλειδωμένο! Υποπτεύθηκαν σιφώνια, τρύπες στον τοίχο, χαραμάδες, εξαεριστήρες και άλλα πολλά αφήνοντας τη φαντασία τους να καλπάσει. Επίσης ενεργοποιήθηκε η σκέψη τους καθώς προσπαθούσαν να σχεδιάσουν τρόπους είτε να τσακώσουν το Λιγούρη στα πράσα, είτε να τον εμποδίσουν ν' αλωνίζει στο σχολείο και να πειράζει τις τάξεις τους. Οι ιδέες ήταν πολλές κι ευφάνταστες.Κάθε φορά που είχαμε επισκέψεις του Λιγούρη, ανακαλύπταμε κι ένα μήνυμα με την αποστολή που έπρεπε να ολοκληρώσουμε για να πάρουμε το θησαυρό. Υπήρξαν συνολικά 4 αποστολές για το τμήμα της Κας Γιάννας και 4 αποστολές για το τμήμα της Κας Τζένης. Κάθε αποστολή είχε συγκεκριμένο στόχο γνωστικό ή δεξιοτήτων και η επιτυχής ολοκλήρωσή της αποκάλυπτε έναν γρίφο-αίνιγμα. Η λύση του γρίφου αυτού υποδείκνυε το σημείο που ο Λιγούρης είχε κρύψει τα κομμάτια του παζλ. Στόχος των παιδιών ήταν να βρουν όλα τα κομμάτια & να φτιάξουν το παζλ για να κερδίσουν το θησαυρό.

Περιληπτικά οι αποστολές ήταν οι παρακάτω:

1) Αποκρυπτογράφηση κωδικοποιημένου μηνύματος βάσει συμβολικού κώδικα (με τη συνεργασία γονέων) και συγκέντρωση υλικών για δημιουργία μυστικού γλυκού - Κεντρικός Στόχος: εισαγωγή στην έννοια του κώδικα.

2) Εντοπισμός ηρώων παραμυθιού βάσει προφορικής περιγραφής - Κεντρικός Στόχος: ανάπτυξη δεξιοτήτων ενεργητικής ακρόασης & ενεργοποίηση μνήμης.

3) Αναγνώριση χριστουγεννιάτικων στολιδιών διά της αφής - Κεντρικός Στόχος: ανάπτυξη δεξιοτήτων παρατηρητικότητας χωρίς την όραση (που είναι ήδη η πιο αναπτυγμένη αίσθηση)

4) Ακουστική αναγνώριση χριστουγεννιάτικων τραγουδιών μόνον από τις πρώτες νότες - Κεντρικός Στόχος: καλλιέργεια δεξιοτήτων προσεκτικής ακρόασης και ανάκλησης μουσικών πληροφοριών.

5) Στοχαστική παρατήρηση ζωγραφικών έργων και εντοπισμός λεπτομερειών τους - Κεντρικός Στόχος: καλλιέργεια παρατηρητικότητας.

6) Γευσιγνωσία χριστουγεννιάτικων γλυκών - Κεντρικός στόχος: καλλιέργεια δεξιοτήτων γευστικής αναγνώρισης γνωστών και λιγότερο γνωστών γεύσεων.

7) Ταύτιση χριστουγεννιάτικων εικόνων με τις αντίστοιχες λέξεις - Κεντρικός Στόχος: ανάπτυξη προ-αναγνωστικών δεξιοτήτων & αναγνώριση λέξεων.

8) Ψηφιακό παιγνίδι ερωτήσεων σχετικά με τα Χριστούγεννα - Κεντρικός Στόχος: αξιολόγηση της γνωστικής πρόσληψης των παιδιών.

Με την ολοκλήρωση του παζλ, ο Λιγούρης μας χάρισε το γλυκό του θησαυρό και βεβαίως τον απολαύσαμε δεόντως... Άλλωστε μια σοκολατόσουπα με βάφλες είναι πάντα ευπρόσδεκτη!


Και εις άλλα με υγεία λοιπόν!

Ευχόμαστε το 2023 να είναι πιο γλυκό κι από το θησαυρό του Λιγούρη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου