Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Η Δημιουργία του κόσμου

Επιθυμία των παιδιών ήταν να μελετήσουμε πως δημιουργήθηκε ο κόσμος μας. Βεβαίως αφετηρία ήταν η ελληνική μυθολογία. 
Αρχικά διερευνήθηκαν οι αντιλήψεις των μαθητών σχετικά με το θέμα κι οι απόψεις που εξέφρασαν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 





Ειδικά η συζήτηση για το ποια θεωρούν τα πιο σημαντικά στοιχεία του κόσμου μας αποκαλύπτει τον εγωκεντρικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης ηλικίας.



Εν συνεχεία, επεξεργαστήκαμε παραδοσιακό και ψηφιακό εποπτικό υλικό καθώς και βιβλία σχετικά με την Κοσμογονία και τους Θεούς του Ολύμπου. Τα παιδιά έμαθαν για την ένωση της Γαίας και του Ουρανού, την Τιτανομαχία και την νίκη των Θεών του Ολύμπου. Παίξαμε παιγνίδια και κάναμε σχετικές εργασίες. Τα βίντεο που παρακολουθήσαμε είναι διαθέσιμα στο you tube. 



Σημαντικότερο κομμάτι της εργασίας μας ήταν ο αναστοχασμός πάνω στο ψηφιακό υλικό και ο εντοπισμός των ανακριβειών στη μυθολογική εξήγηση.



Η εικαστική αποτύπωση της Κοσμογονίας (Γαία και Ουρανός).
















Οι θεοί του Ολύμπου κι οι ιστορίες τους ενθουσίασαν τα παιδιά κι έτσι φτιάξαμε έναν μικρό Όλυμπο στην τάξη μας. 


Τις επόμενες μέρες περάσαμε από την μυθολογία της Δημιουργίας του κόσμου στην Χριστιανική άποψη, την Ιστορία της Γένεσης. 


Είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε στην τάξη μας τον Πατέρα Ευστράτιο από την ενορία του Αγίου Αντωνίου, ο οποίος μας εξιστόρησε με γλαφυρότητα τη Γένεση και την ιστορία των Πρωτόπλαστων. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον κι αμέσως μετά αποτύπωσαν όσα είχαν ακούσει σε χαρτί, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες και συναποφάσισαν ποια μέρα της Δημιουργίας θα απεικονίσει η κάθε ομάδα. 









Τέλος, μετά από μία έμπνευση της στιγμής, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα μικρό βίντεο με την ιστορία της Γένεσης για να μοιραστούμε τις καινούριες μας γνώσεις με τον υπόλοιπο κόσμο. Τα παιδιά δημιούργησαν με χαρτί και πλαστελίνη τις εικόνες και με την τεχνική του stop motion ετοιμάσαμε το βιντεάκι που ακολουθεί.


Κι ένα μικρό χιουμοριστικό κόμικ είναι διαθέσιμο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου