Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Ψηφιακά παιγνίδια με θέμα τα τραγούδια της άνοιξης

Στην ηλεκτρονική μας τάξη έχουν αναρτηθεί οπτικοακουστικό υλικό με τραγούδια της άνοιξης, ιδέες για σχετικές δραστηριότητες καθώς και σύνδεσμοι για σχετικά ψηφιακά παιγνίδια.
Σε περίπτωση που η πρόσβαση εκεί έχει δυσκολίες, μπορείτε να βρείτε όλα τα στοιχεία και εδώ.

Τα τραγούδια

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη.


Ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη σε μουσική Δημήτρη Λάγιου με την υπέροχη φωνή της Ελένης Βιτάλη.


Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά Νίκο Γκάτσο σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.
Το τραγούδι αναφέρεται μεν στο μύθο της Περσεφόνης αλλά εκφράζει έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες για τα προβλήματα του πλανήτη μας. Η διδακτική του αξιοποίηση στοχεύει στην έγερση περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω ερωτήσεων προβληματισμού για το περιεχόμενο των στίχων. Καλό είναι τα οπτικά ερεθίσματα του βίντεο να ελαχιστοποιηθούν κατά τη διάρκεια της - πρώτης τουλάχιστον - ακρόασης.



Παραδοσιακό τραγούδι που εμφανίζεται με παραλλαγές στους στίχους κυρίως στα Επτάνησα αλλά και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Εικάζεται ότι η καταγωγή του χάνεται στο χρόνο και στα βάθη της Μικράς Ασίας.




Ελεωνόρα Ζουγανέλη (Μυζάλης, Ζεμενίδης)



Ιδέες επεξεργασίας των τραγουδιών της άνοιξης

-       Ποιος είναι ο ήρωας κάθε τραγουδιού; Ζωγράφισέ τον

-  Πού ‘βρίσκονται’ οι ήρωες σε κάθε τραγούδι;  Ποιος είναι ο τόπος που αναφέρεται σε κάθε τραγούδι; Ζωγράφισέ το (π.χ. σε μια γειτονιά, σε ένα κήπο, κλπ.)

-  Διάλεξε ένα στίχο (ή μια λέξη που σε εντυπωσιάζει από κάθε τραγούδι) και προσπάθησε να φτιάξεις μία μικρή ιστορία που να αρχίζει από αυτά.

-  Βάλτε στη σειρά τους εικονογραφημένους στίχους του τραγουδιού «Γεια σου κύριε μενεξέ» [οι εικόνες που ακολουθούν προέρχονται από το ιστολόγιο της συναδέλφου Τάνιας Μάνεση]









   Ψηφιακά Παιγνίδια



  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου