Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Τροφή για σκέψη...

Οι πρώτες μέρες στο σχολείο κυλούν πάντα ευχάριστα για τα παιδιά με τα παιγνίδια γνωριμίας να έχουν την τιμητική τους προκειμένου να εξοικειωθούν οι μικροί μαθητές με το χώρο του νηπιαγωγείου αλλά και να αρχίσουν σιγά-σιγά να χτίζουν σχέσεις με τους συμμαθητές και τη δασκάλα τους. Η πρώτη 'δυσκολία' που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η θέσπιση κανόνων σωστής συμπεριφοράς ώστε η ομάδα να λειτουργεί χωρίς προβλήματα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και η εμπειρία έχει αποδείξει ότι όσο περισσότερο εμπλέκουμε τα παιδιά στην διαδικασία της δημιουργίας του κανονισμού της τάξης, τόσο πιθανότερο είναι να τον ακολουθούν συνειδητά. Η διαδικασία αυτή όμως χρειάζεται χρόνο, υπομονή και κατάλληλα δομημένες δραστηριότητες. 
Εμείς ξεκινήσαμε ήδη, δειλά-δειλά, να μιλάμε για σωστή συμπεριφορά πρώτα με αφετηρία το παραμύθι "Τα θέλω όλα δικά μου" της Σέλυ Μπέικερ. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κατακρίνουν τη συμπεριφορά της ηρωίδας που δεν ήθελε να μοιραστεί καθόλου τα παιγνίδια της με την μικρή της ξαδερφούλα και συμφώνησαν ομόφωνα ότι σωστό είναι να μοιραζόμαστε τα πράγματα, ειδικά στο σχολείο. Έτσι προέκυψε ο πρώτος μας κανόνας "Οι φίλοι μοιράζονται" που καταγράφηκε και σύντομα θα αναρτηθεί στην τάξη.


Σήμερα είχαμε την χαρά να δεχτούμε στην τάξη μας το 4ο τμήμα του σχολείου για μία συνεργατική δραστηριότητα ενεργητικής παρακολούθησης μίας σύντομης ταινίας κινουμένων σχεδίων με θέμα τις συνέπειες της κακής συμπεριφοράς. Το διασκεδαστικό animation έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να σκεφθούν για τα συναισθήματα του κάθε ήρωα & να κάνουν εικασίες για τις αιτίες που τα προκάλεσαν, να συζητήσουν για την συμπεριφορά του κάθε ζώου και να κρίνουν τις 'σκανταλιές' του 'κακού' πιγκουίνου. 


Η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών αποφάσισε ότι δεν θέλει σχέσεις με κάποιον που συμπεριφέρεται τόσο άσχημα και προτιμούν να κάνουν παρέα με αυτούς που φέρονται σωστά. Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες ώστε να καταλήξουμε όλοι μαζί σε αποφάσεις σχετικά με το τι είναι τελικά η Καλή Συμπεριφορά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου