Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ο εαυτός μου - Η εικόνα μου

Η πρώτη θεματική ενότητα που επεξεργαζόμαστε φέτος ονομάζεται "Εγώ κι οι άλλοι" & αφορά βέβαια στην γνωριμία με τον εαυτό μας ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε θετικές σχέσεις με την ομάδα ομηλίκων. Τις πρώτες μέρες λοιπόν παίζουμε πολλά παιγνίδια γνωριμίας όπου παρουσιάζουμε τον εαυτό μας, τις προτιμήσεις μας, τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες μας, τη διαφορετικότητά μας και τα μοναδικά μας χαρακτηριστικά. 
Μία σημαντική άσκηση είναι η απεικόνιση του εαυτού μας, όχι μόνον εικαστικά, το οποίο υπάγεται στους περιορισμούς της αναπτυσσόμενης λεπτής κινητικότητας αλλά και σχηματικά ώστε να καταστεί σαφής η ικανότητα που έχει κάθε παιδί ν' αντιληφθεί και να συνθέσει αποτελεσματικά την εικόνα του εαυτού του. Στα παιδιά δόθηκαν σχήματα & τους ζητήθηκε να φτιάξουν με αυτα ένα ανθρωπάκι με τα δικά τους χαρακτηριστικά.
Οι πρώτες μας προσπάθειες είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές για την πλειοψηφία των μικρών μαθητών.



















Επίσης έχουμε παίξει αρκετά παιγνίδια με τα ονόματά μας και τα βλέπουμε διαρκώς μπροστά μας για να εξοικειωθούμε με την εικόνα τους... Στην παρακάτω εργασία, τα παιδιά επέλεξαν το όνομά τους μέσα στην 'ονοματοσαλάτα', το κόλλησαν στο χαρτόνι κι ύστερα κόλλησαν από κάτω αυτοκόλλητα γράμματα για να συνθέσουν σωστά τη λέξη. Τέλος ενθαρρύνθηκαν να (αντι)γράψουν και με δικά τους γραμματάκια, όσο μπορούν, το όνομά τους. Κάποιοι μεγάλοι τα κατάφεραν πολύ καλά και ολομόναχοι, κάποιοι άλλοι προσπάθησαν μόνοι τους και είναι αξιέπαινοι ενώ μερικοί ζήτησαν βοήθεια από συμμαθητές τους, οι οποίοι μέσα στο ζήλο τους να βοηθήσουν κατέληξαν να κάνουν εκείνοι την εργασία... Αρχή είναι όμως ακόμη & μάλιστα πολλά υποσχόμενη!









1 σχόλιο: