Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Στη χώρα των χρωμάτων...

Ξεκινήσαμε σήμερα την περιπλάνησή μας στη χώρα των χρωμάτων με το υπέροχο παραμύθι του Leo Lionni "Le petit bleu et le petit jaune" ελληνιστί "Το μικρό μπλε και το μικρό κίτρινο". Μπορείτε αν θέλετε να παρακολουθήσετε ένα βιντεάκι του παραμυθιού αυτού, εάν πατήσετε εδώ [περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα μας ΒΙΒΛΙΟΜΑΓΟΙ]. 
Τα νήπια άκουσαν με προσοχή κι ενδιαφέρον την ιστορία των δύο φίλων και στη συζήτηση που ακολούθησε, ανέφεραν ότι τους άρεσε πολύ όταν όλοι έγιναν φίλοι κι όταν τα δύο παιδιά αγκαλιάστηκαν. Στη συνέχεια προβληματιστήκαμε διότι στο παραμύθι οι δύο μικροί φίλοι, το μπλε και το κίτρινο, αγκαλιάζονται και αλλάζουν χρώμα... Τα παραμύθια όμως δε λένε αλήθεια... ή μήπως λένε;;; 
Τα παιδιά υπέθεσαν ότι η αλλαγή χρώματος μπορεί και να είναι αλήθεια [12 ναι, 5 όχι, 8 λευκά/αποχές/ΔΓΔΑ] οπότε αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τις υποθέσεις μας και να πειραματιστούμε με διάφορα υλικά.

Πρώτα βάλαμε κίτρινη και μπλε τέμπερα σε διαφανές μπουκάλι με νερό... το μπουκάλι πέρασε από όλα τα χεράκια για να κουνηθεί επαρκώς και προς μεγάλη έκπληξη όλων όταν έφτασε στον τελευταίο ήταν πράσινο...


Περιττό ν' αναφερθεί πόσο μας ενθουσίασε η  'μαγική' αυτή μεταμόρφωση! Δε σταματήσαμε όμως εκεί. Συνεχίσαμε να πειραματιζόμαστε, αυτή τη φορά με πλαστελίνη... Τα νήπια πήρανε στα χεράκια τους ένα μικρό μπλε κι ένα μικρό κίτρινο κομμάτι πλαστελίνη κι άρχισαν να την πλάθουν. Ιδού και τ' αποτελέσματα:


Τέλος με δαχτυλομπογιές ανακάτεψαν ελεύθερα τα δύο χρώματα δημιουργώντας συνθέσεις της αρεσκείας τους.

 

 



1 σχόλιο: