Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Ξεκινώντας μια καινούρια σχολική χρονιά

 Τα παιδιά επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές, ξαναβρίσκουν τους περσινούς τους φίλους κι αρχίζουν να παίζουν στις γωνιές σαν να μην πέρασε μια μέρα... Κάνουν κατασκευές, ζωγραφίζουν, παίζουν στο κουκλόσπιτο.




Συναντούν όμως και νέους συμμαθητές, οπότε η ομάδα αλλάζει δυναμική και τα νήπια καλούνται να βοηθήσουν τους νεοφερμένους να γνωρίσουν το σχολείο και να προσαρμοστούν πιο εύκολα. Μιλήσαμε λοιπόν για το ρόλο του μέντορα με παράδειγμα τους σούπερ ήρωες Batman & Robin κι αποφασίσαμε να γίνουμε ζευγάρια μεντόρων - προστατευομένων. Με τυχαία κλήρωση κάθε προνήπιο διέλεξε το μέντορά του κι έτσι μπορεί πλέον να απευθύνεται σε εκείνον για πληροφορίες (π.χ. πού βρίσκονται τα χαρτιά της ζωγραφικής) ή οδηγίες (π.χ. πώς παίζεται ένα παιγνίδι). Οι ζωγραφιές του Batman & του Robin ενώθηκαν και τοποθετήθηκαν στον τοίχο μας για να ξέρουμε όλοι ποιο είναι το ζευγάρι μας. Και μάλιστα επειδή ένα νήπιο είναι 'υπεράριθμο' και δεν κληρώθηκε, δέχτηκε με χαρά να αναλάβει το ρόλο του Αναπληρωτή Μέντορα και να αντικαθιστά όποιον λείπει αλλά και να βοηθά γενικώς όποιο προνήπιο του το ζητά.

Επίσης συζητήσαμε τις αντιλήψεις / προσδοκίες του κάθε παιδιού σχετικά με τη φοίτηση στο νηπιαγωγείο αλλά κι αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τους κανόνες της τάξης με αφετηρία μερικές μικροδιαφωνίες και συμπεριφορές που δημιούργησαν δυσαρέσκειες... Με έμπνευση από το βιβλίο "Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε", τα παιδιά κλήθηκαν να σκεφτούν όμορφα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τα χέρια μας στο σχολείο. Έτσι φτιάξαμε και το Δέντρο με τα Χέρια της Φιλίας που διακοσμεί πλέον την τάξη μας.




Και μια που μιλούσαμε για τα χέρια μας, βρήκαμε την ευκαιρία ν΄αποτυπώσουμε τον εαυτό μας και να φτιάξουμε ένα ανθρωπάκι με κολάζ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου