Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018

Δεινόσαυροι... τέλος

Στα πλαίσια της μελέτης των δεινοσαύρων, παρατηρήσαμε εποπτικό υλικό για το φυσικό τους περιβάλλον και προσπαθήσαμε να το αποτυπώσουμε εικαστικά. Στη συνέχεια αξιοποιήσαμε το έργο μας για να παίζουμε με τους δεινόσαυρούς μας στις ελεύθερες δραστηριότητες.
Μια που τότε ήμασταν και κοντά στις Απόκριες, φτιάξαμε μάσκες δεινοσαύρων κι αργότερα τις χρησιμοποιήσαμε για να δραματοποιήσουμε την πρωτότυπη ιστορία μας.Κάναμε αντιστοίχηση εικόνας-λέξης ή μάλλον φιγούρας-λέξης & παίξαμε παιγνίδια αναγνώρισης λέξης και είδους δεινοσαύρου, με μεγάλη επιτυχία παρά τις δυσκολίες που παρουσίαζαν τα δύσκολα και μεγάλα ονόματα των δεινοσαύρων!
 

Σε κρυπτόλεξο εντοπίσαμε τα ονόματα των διάφορων δεινοσαύρων...Συζητήσαμε για τους παλαιοντολόγους που μελετούν τους δεινοσαύρους κι είδαμε στον υπολογιστή τα απολιθώματα ποθ μας αποκάλυψαν σημαντικές πληροφορίες για την ύπαρξη και τη ζωή αυτών των εντυπωσιακών πλασμάτων που εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη μας πριν 65.000.000 χρόνια. Φτιάξαμε και τα δικά μας απολιθώματα σε πηλό για να κατανοήσουμε καλύτερα την πηγή των πληροφοριών των σύγχρονων επιστημόνων.

Η πιο μεγάλη και απαιτητική εργασία μας όμως ήταν η δημιουργία μίας ιστορίας με ήρωες (τι άλλο;) δεινόσαυρους!!! Αρχικά αποφασίσαμε το είδος και τη δομή της και στη συνέχεια προσθέταμε στοιχεία δράσης για να εξελιχθεί. Την εμπλουτίσαμε με γρίφους και περιπέτειες ώσπου να φτάσουμε στο τέλος, το οποίο κατ' απαίτηση της πλειοψηφίας δεν ήταν αίσιο... Για την εικονογράφηση, που ήταν ατομική υπόθεση, προαποφασίσαμε ομαδικά με πολλή συζήτηση τι έπρεπε να παρουσιάζει η κάθε σελίδα του βιβλίου μας κι ανέλαβε κάθε μαθητής ν' αποτυπώσει τις ιδές της ομάδας στο χαρτί. Η συμβολή του κάθε παιδιού στην ιστορία ήταν ουσιαστική καθώς ΌΛΑ τα παιδιά, ακόμη κι αυτά που δεν παίρνουν το λόγο στην ολομέλεια, είχαν την ευκαιρία να συνδιαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα με την ψήφο τους [σχετικά με την εξέλιξη και τη δομή της ιστορίας] αλλά και την εικαστική τους συμβολή. Για τον τίτλο υπήρξαν αρκετές προτάσεις μέχρι να καταλήξουμε με συζήτηση και ψηφορφορία στον τελικό.
Στο τέλος βέβαια φορέσαμε τις μάσκες δεινοσαύρων, παίξαμε, δραματοπιήσαμε την ιστορία μας και περάσαμε πολύ ωραία και μια που οι Απόκριες τελείωναν πια, κρυφτήκαμε πίσω από τις μάσκες μας και προκαλέσαμε τις μαμάδες να βρουν ποιοι είμαστε...


Όσο για την ιστορία μας;
Βιβλιοδετήθηκε και κάνει βόλτες στα σπίτια μας για να την μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας... Όσοι όμως ανυπομονούν κι η κλήρωση δεν τους έχει ευνοήσει ακόμη ή όσοι την πήραν ήδη και θέλουν να την ξαναδιαβάσουν μπορούν να τη βρουν ως διαδικτυακό βιβλίο σε έναν από τους παρακάτω συνδέσμους....

Η ζήλεια του παρασαυρόλοφου - youblisher

Η ζήλεια του παρασαυρόλογου - issuu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου