Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Χειμώνας & Επιστήμες

Αποχαιρετώντας την ενότητα του χειμώνα ασχοληθήκαμε με τα ιγκλού των κατοίκων της χώρας του Βορρά και κάναμε σειραθετήσεις μεγεθών στα πλαίσια της προετοιμασίας για την οικοδόμηση της έννοιας του αριθμού. Αν και το κόψιμο μας δυσκολεύει ακόμη σα δεξιότητα, η πλειοψηφία των σειραθετήσεων ήταν επιτυχημένη, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ακολουθούν.









Φτιάξαμε παγοχρώματα ρίχνοντας διάφορες τέμπερες σε νερό και μοιράζοντάς το σε παγοθήκες όπου τοποθετήσαμε γλωσσοπίεστρα ώστε όταν παγώσουν να μπορούμε να τα πιάσουμε και να χρωματίσουμε. Χρησιμοποιήσαμε λευκό χαρτόνι για να μη λιώσει από τα παγοχρώματα και κάθε παιδί δημιούργησε ελεύθερα μια ζωγραφιά με χρώματα της επιλογής του. Κάποιες ζωγραφιές ήταν πιο αφηρημένες αλλά υπήρχαν και κάποιες προσπάθειες για συγκεκριμένα σχέδια. Στις φωτογραφίες παρουσιάζονται στιγμές από την ώρα της δημιουργίας αλλά και τα έργα τέχνης που προέκυψαν.


















Σε τρίτο στάδιο πειραματιστήκαμε με αλατούχο νερό για να διαπιστώσουμε όχι μόνον ότι δεν μπορεί να παγώσει αλλά και ότι μπορεί να διαβρώσει τον πάγο κι έτσι χρησιμοποιήσαμε χρωματιστό αλατούχο νερό για να χρωματίσουμε μεγάλα κομμάτια πάγου και να δημιουργήσουμε μία παγοσύνθεση. Τα παιδιά βουτούσαν καλαμάκια σε μπουκάλια αλατούχου νερού, έκλειναν το στόμιο και μετέφεραν το χρωματισμένο νερό πάνω στον πάγο όπου και το άφηναν να πέσει ελευθερώνοντας το στόμιο από το καλαμάκι. Τους φάνηκε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και η μεταφορά του νερού, που δεν μπορούσε να πέσει όσο ήταν κλειστό το στόμιο, αλλά και η επίδραση του αλατούχου νερού στον πάγο, που κατάφερνε δηλαδή και τον διαπερνούσε χρωματίζοντας το εσωτερικό του.
Στιγμές από τη διαδικασία...  




Εικόνες από την τελική παγοσύνθεση...





Τέλος, αποφασίσαμε να μελετήσουμε εκτός από το νερό που παγώνει όταν μπαίνει στην κατάψυξη [κι εξατμίζεται όταν το βάζουμε πάνω στο καλοριφέρ] και μερικά άλλα υλικά, τα οποία συναποφασίσαμε μετά από προτάσεις της ολομέλειας, με βασικό κριτήριο να μπορούμε να τα βρούμε και να τα φέρουμε στην τάξη [κάποια υπήρχαν στο σχολείο ενώ κάποια άλλα ανέλαβαν να τα φέρουν οι μικροί μας επιστήμονες...]. Αρχικά τα υλικά αριθμήθηκαν και καταγράφηκαν στον πίνακά μας ώστε να ξεκινήσει η επιστημονική μας μελέτη...


Στη συνέχεια γεμίσαμε τις παγοθήκες μας με το κάθε υγρό, σημειώνοντας επάνω τον αριθμό που του αντιστοιχεί ώστε να ξέρουμε τι βρίσκεται στην κάθε θήκη. Αφού τα βάλαμε στην κατάψυξη ξεκινήσαμε να κάνουμε υποθέσεις για την τύχη του κάθε υγρού, δηλαδή διατύπωνε το κάθε νήπιο την αντίληψή του σχετικά με το εάν το κάθε υγρό θα παγώσει ή όχι. Όλες οι αντιλήψεις των παιδιών καταγράφηκαν ως υποθέσεις.
Την επόμενη μέρα βγάλαμε τις παγοθήκες από την κατάψυξη και ξεκινήσαμε την παρατήρηση των υγρών για να διαπιστώσουμε την τύχη τους. Καταλήξαμε σε 3 βασικές κατηγορίες:
α) αυτά που πάγωσαν και τα συμβολίσαμε με Π
β) αυτά που δεν πάγωσαν και τα συμβολίσαμε με διαγεγραμμένο Π
γ) αυτά που μισο-πάγωσαν δηλ. έγιναν σαν αλοιφή και τα συμβολίσαμε με Π;
Ένα-ένα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διαλέξουν ένα υλικό από τις παγοθήκες, να το πιάσουν και να διαπιστώσουν τι του συνέβη. Ύστερα κατέγραφαν την παρατήρησή τους στον πίνακα, σημειώνοντας τον αριθμό του υγρού και το κατάλληλο σύμβολο για την κάθε κατηγορία. Στο τέλος συγκρίναμε τον πίνακα των υποθέσεών μας με τις καταγραφές των παρατηρήσεων και σαν σωστοί επιστήμονες καταφέραμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα σχετικά με τη συμπεριφορά διαφόρων υγρών σε συνθήκες ψύχους.




























1 σχόλιο: