Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Η γιορτή της μητέρας

Αφού η γιορτή της μητέρας έπεσε μέσα στις διακοπές του Πάσχα, δεν είχαμε την ευκαιρία να ετοιμάσουμε χειροτεχνίες και δωράκια όπως συνηθίζεται... προσπαθήσαμε όμως να σκεφτούμε τη μεγάλη σημασία που έχει στη ζωή μας και συζητήσαμε ποια σύμβολα θα της ταίριαζαν. Οι προτάσεις των παιδιών ήταν χειμαρρώδεις & πολύ ενδιαφέρουσες:
Θα μπορούσαμε να συμβολίσουμε τη μητέρα 
- με μια καρδιά αφού μας δίνει αγάπη
- με τον ήλιο επειδή μας φροντίζει
- μ' ένα αστέρι επειδή μας πηγαίνει βόλτα (ακόμη κι αν δεν μπορεί)
- μ' ένα λουλούδι επειδή είναι όμορφη
- μ' έναν άγγελο γιατί μας προστατεύει
- μ' ένα στόμα επειδή μας δίνει φιλιά
- μ' ένα μάτι επειδή μας προσέχει πάντα
- μ' έναν κύκλο επειδή μας κάνει πάντα αγκαλιές


Αμέσως μετά τα νήπια κλήθηκαν να εφαρμόσουν τη Ρουτίνα Σκέψης "Χρωμάτισε - Συμβόλισε - Απεικόνισε"... [η οποία σύμφωνα με την Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard συμβάλλει στη σαφή αναγνώριση και την βαθύτερη κατανόηση των εννοιών] και δημιούργησαν ένα εικαστικό έργο όπου έγραψαν τη λέξη μαμά με χρώμα της επιλογής τους [αιτιολογώντας το], πρόσθεσαν ένα από τα προαναφερθέντα σύμβολα που να τα εκφράζει κι έφτιαξαν ένα πορτρέτο της μαμάς τους. 
Ακολουθούν τα έργα κι οι σκέψεις τους:





















Τέλος, αφού τα παιδιά άκουσαν ένα παραδοσιακό παραμύθι για την αγάπη της μητέρας που όλα τα νικά κι ενεργοποιήθηκε η θυμική πλευρά της σκέψης τους, κλήθηκαν να εκφράσουν μία πολύ όμορφη σκέψη για τη μαμά τους, πώς τους φαίνεται ή τι θα ήθελαν να της χαρίσουν. Όλες τους οι σκέψεις καταγράφηκαν σε μικρά χαρτάκια και μπήκαν στο "Μαγικό Κουτί". Όλοι μαζί είπαμε τις "μαγικές" λέξεις και στείλαμε μέσα στο κουτί με τ' ακροδάχτυλά μας όλη την αγάπη που νιώθουμε για τη μαμά ώστε να γεμίσει το κουτί συναισθήματα και να ετοιμάσει ένα όμορφο ποίημα... Στη συνέχεια κάθε παιδί τραβούσε ένα χαρτάκι από το κουτί & γράφαμε στον πίνακα την αντίστοιχη λέξη ή φράση. Σιγά-σιγά δημιουργήθηκε ένα ιδιόμορφο, σουρεαλιστικό ποίημα, αφιερωμένο στις μαμάδες της φετινής χρονιάς. 




Ιδού το ποίημα ολοκληρωμένο:



Χρόνια Πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου! 
Εύχομαι να καμαρώνετε πάντα τους μικρούς σας καλλιτέχνες!

3 σχόλια:

  1. Φανταστικό το ποίημα σας, καταπληκτική η ρουτίνα σκέψης!Μπράβο στα παιδάκια σας Τζένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φανταστικό το ποίημα σας, καταπληκτική η ρουτίνα σκέψης!Μπράβο στα παιδάκια σας Τζένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια στους μικρούς καλλιτέχνες!!!!! Πράγματι χειμαρρώδεις και δημιουργικοί!!! Φαίνεται κάποιος κάνει καλή δουλειά στην τάξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή