Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Μέρες της εβδομάδας

 Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Ευρωπαϊκών Γλωσσών και οι νηπιαγωγοί του σχολείου συναποφασίσαμε να εστιάσουμε στις ημέρες της εβδομάδας: να μάθουμε τα ονόματά τους ή ένα τραγουδάκι με αυτές και να επισκεφτούμε τις άλλες τάξεις για να το παρουσιάσουμε. Κι ένα στιγμιότυπο από την επίσκεψή μας στο γαλλικό τμήμα όπου τραγουδήσαμε το αγαπημένο: "Δευτέρα κάτι έχω, την Τρίτη δεν αντέχω..."


Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί, προηγήθηκαν πολλές δραστηριότητες: Ξεκινήσαμε από νωρίς τη ρουτίνα του Ημερολογίου και μάθαμε σιγά-σιγά τα ονόματα των 7 ημερών. Επιλέξαμε την επωδό από το γνωστό τραγούδι των Στρουμφ για να τραγουδήσουμε στα άλλα παιδιά αλλά μας άρεσε πολύ και το αστείο τραγούδι "Η καλή κυρά-Βδομάδα" (Λάχανα και Χάχανα) που μας έδωσε ιδέες για πολλές δραστηριότητες.


Βάλαμε τις μέρες στη σειρά. Αναγνωρίσαμε και ενώσαμε εικόνα-λέξη. Κάναμε ταύτιση λέξεων για να εξασκήσουμε την παρατηρητικότητά μας. Μόνο που δεν προλάβαμε να βγάλουμε φωτογραφίες...









Κι αφού την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε παίξει με τα δικά μας ονόματα κι είχαμε δημιουργήσει τα αρχικά μας με πλαστελίνη, τώρα εντοπίσαμε το αρχικό γράμμα κάθε μέρας και παίξαμε το πρώτο μας παιγνίδι προγραμματισμού με απλές διαδρομές και σύμβολα - δραστηριότητα που υποβλήθηκε και στο φετινό Europe Code Week


Τα παιδιά τραβούσαν στην τύχη μία ημέρα της εβδομάδας κι ένα σύμβολο. Στέκονταν στο επιδαπέδιο πλέγμα με αφετηρία το σύμβολό τους, εντόπιζαν το αρχικό γράμμα της ημέρας τους και υπολόγιζαν πόσα βήματα χρειάζονταν για να φτάσουν εκεί. Ανακοίνωναν τη σκέψη τους κι εκτελούσαν τα βήματα. Κάποια έφτασαν στον προορισμό τους ενώ κάποια άλλα έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους κι έκαναν διορθώσεις. Μέσω δοκιμής-πλάνης μαθαίνουμε καλύτερα κι ενεργοποιούμε τη σκέψη μας πιο αποτελεσματικά... άλλωστε το παιγνίδι μας άρεσε πολύ κι ανυπομονούμε να το ξαναπαίξουμε.