Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Βιβλιοπαρουσίαση...

Αρχές Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη παρουσίαση βιβλίου στην τάξη μας φέτος. Ο τυχερός ομιλητής αναδείχτηκε από κλήρωση κι ήταν ο Μιλτιάδης που έκανε εξαιρετική δουλειά παρά το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος αυτής της ομάδας που κλήθηκε να παρουσιάσει το βιβλίο της δανειστικής που είχε διαβάσει στο σπίτι. Στόχος μας είναι να γίνεται μία παρουσίαση την εβδομάδα, πάντα με κλήρωση μέχρι όλοι να γίνουν τυχεροί ομιλήτε΄ς ως το τέλος της χρονιάς. Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται μερικά στιγμιότυπα από την ομιλία του Μιλτιάδη μας.


Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Το ποντικάκι που ήθελε ν' αγγίξει ένα αστεράκι


Η ταινία αυτή είναι συμπαραγωγή της ΕΡΤ και της Time Lapse Pictures σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι δημιουργοί, Παναγιώτης Ράππας & Άγγελος Ρούβας, είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες στο χώρο του animation κι έχουν συνεργασθεί με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού συνεισφέροντας μεταξύ άλλων σε ταινίες του Steven Spielberg. Σημαντική ήταν και η βοήθεια του Νάσου Βακάλη από την αρχή μέχρι το τέλος της παραγωγής, καθώς συμμετείχε στο σχεδιασμό του storyboard, στα lay-out, ενώ επέβλεψε το σχεδιασμό των χαρακτήρων και μέρη του animation. Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού ποντικού που ονειρευόταν ν’ αγγίξει ένα αστεράκι και δε σταμάτησε να κυνηγά το όνειρό του παρά τα εμπόδια, τις δυσκολίες ή τις διάφορες ‘σειρήνες’ που προσπαθούσαν να το αποσπάσουν από το στόχο του. Προβλήθηκε από τη ΝΕΤ το απόγευμα των Χριστουγέννων του 2007. Το σενάριο ανήκει στον Ευγένιο Τριβιζά που είχε γράψει και το ομώνυμο παραμύθι και η ταινία έχει δημιουργηθεί με τρισδιάστατα ψηφιακά γραφικά. Προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ παγκοσμίως κι έχει αποσπάσει 4 βραβεία καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων στο Λονδίνο (2008), στην Κύπρο (2008), στην Πάτρα (2009) και στο Marthas Vineyard (2009). Μέχρι σήμερα παραμένει μια από τις πιο αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ταινίες των παιδιών κι είναι πλέον διαθέσιμη και στο youtube σε τρεις διαφορετικές διευθύνσεις* που έχουν συγκεντρώσει πάνω από 3.250.000 θεάσεις με πολύ θετική αποδοχή.


Θέλοντας να διερευνήσω λίγο την άποψη των μικρών παιδιών για την ταινία αυτή, όταν την πρόβαλα στο νηπιαγωγείο φέτος πριν τα Χριστούγεννα, κατέγραψα τις εντυπώσεις των νηπίων σχετικά με το τι κατάλαβαν, τι τους άρεσε και τι δεν τους άρεσε. Με στόχο να καλλιεργηθεί η κριτική τους σκέψη τους ζήτησα να σχολιάσουν τις πράξεις και τις αποφάσεις του ήρωα και να προτείνουν τι θα έκαναν εκείνα στη θέση του. Περιληπτικά τα παιδιά είπαν:
·       «Μου άρεσε που δεν ήθελε να γίνει δοξασμένος στρατηγός, να του φτιάχνανε φαγητό και να έχει χρυσό από το μαυρογένη πειρατή. Δεν του αρέσανε αυτά, αλλά εμένα μ’ αρέσουνε».
·        «Ήθελα να είμαι το ποντικάκι για να πιάσω ένα αστεράκι».
·        «Σκέφτομαι ότι ήθελε ν’ αγγίξει ένα αστέρι και τα κατάφερε».
·        «Εμένα θα μου άρεσε να είχα γίνει πειρατής».
·     «Εμένα μου άρεσε όταν του είπαν να γίνει πειρατής και είπε όχι. Δεν έγινε πειρατής γιατί ήθελε να πιάσει το αστεράκι».
·      «Μου άρεσε που το ποντικάκι έπιασε το αστεράκι και μετά είπε: μπαμπά, μπαμπά το έπιασα το αστεράκι». 
·        «Δεν μου άρεσαν οι αστραπές και η γάτα γιατί αν ήμουνα ποντικάκι κι ήταν μια γάτα, εγώ θα ξέφευγα από το δέντρο και θα έριχνα τη μπάλα στα μούτρα της».
·        «Δεν μου άρεσε που έριχνε αστραπές».
·        «Μου άρεσε που πήγε να το πιάσει η γάτα». 
·        «Δε μου άρεσε που του ζήτησε η κούκλα να παντρευτούν και να του έφτιαχνε φαγητά επειδή δεν μου αρέσει ο γάμος.» Σε αυτήν τη δήλωση της μικρής Μαρίας συμφώνησαν αμέσως 2-3 παιδιά ακόμη.

Στο βιντεάκι που ακολουθεί μπορείτε ν' ακούσετε τις πρωτότυπες απόψεις των νηπίων...







Πηγή πληροφοριών ταινίας http://www.greekanimation.com/history/year-2007/ 

* https://www.youtube.com/watch?v=wnqH47WAEpU ή https://www.youtube.com/watch?v=C8HYdG4yhv4 ή  https://www.youtube.com/watch?v=pWMRX3pz7Hk